Skrivetips: BokanmeldelserSlik skriver du bokanmeldelser

Har du en yndlingsbok du har lyst til å skrive om, eller ønsker å skrive bokanmeldelser generelt? Her har du noen tips!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til en bokomtale, som bare beskriver boka, er en bokanmeldelse både en beskrivelse og vurdering. ABC Nyheter bruker skalaen 1/10, der 10 er den beste, for å gi karakterer til boka.

Forberedelser

Skriv mens du leser boka, ta notater og merk av om det er noe du vil sitere. Er det noe du reagerer positivt eller negativt på, enten det er språk eller stemning, brudd i teksten eller annet, så skriv ned dette.

Les også tips om hva du kan se etter når du leser.

Ta utgangspunkt i leseren når du skriver. En anmeldelse skal henge godt sammen og være behagelig å lese, uten å røpe for mye av innholdet. Husk at du mest sannsynlig skriver for noen som ikke allerede har lest historien.

Anmeldelsen

Som anmelder er det ikke din oppgave å reklamere for boka. Ei heller å gi urettferdig kritikk. I tillegg til en kort beskrivelse av innholdet og karakterene, skal du skrive hva du syntes om boka og argumentere for ditt syn. Hos ABC Nyheter finnes det ingen begrensninger på hvor kort eller lang en anmeldelse skal være, men den bør jo være lang nok til å sette leseren inn i innhold og vurdering, men den trenger heller ikke være en avhandling som trekker linjene tilbake til Snorre og avskrekker leseren.

Overskrift

Boktittel trenger ikke være overskrift, men gjerne noen ord du mener oppsummerer innholdet. Vi har brukt «Sjåvinistisk sutring », «Vakker og lavmælt » og rett og slett tittelen på boka «Londonstaner».

Bokfakta

Legg til fakta om boka øverst i artikkelen: Navn på forfatter, navn på boka, forlag, eventuelt oversettere og antall sider.

Eksempel: Gautam Malkani: «Londonstaner» (Cappelen Forlag, 399 sider, oversatt av Ane F.S. Marwah og Siri Mohammad-Roe)

Innledning

Innled gjerne med hvem forfatteren er og plasser boka i forfatterskapet. Dersom boka bryter med sjangeren forfatteren vanligvis skriver i, så ta med dette.

Eksempel: Heidi Marie Kriznik debuterte i 2002 med romanen «Applaus», som hun mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Med sin andre bok, «Borte en vinter», beviser hun at hun hører hjemme blant noen av de beste litterære stemmene i Norge.

Skriv deretter en kort oppsummering om hva boka handler om, ta gjerne utgangspunkt i forlagets egen beskrivelse dersom du synes denne er god nok. Litt om handling og persongalleri bør med. Innledningen er gjerne ikke mer en to avsnitt.

Din vurdering

Deretter kommer din vurdering. Trekk frem hva du synes er positivt og/eller negativt med boken. Legg gjerne inn et sitat eller to. Er språket godt og levende, nøkternt og flytende? Skiller denne boka seg ut fra forfatterens tidligere forfatterskap? Fungerer historien, er plottet troverdig? Er personbeskrivelsene gode, nøkterne, endimensjonale. Er den skrevet med gjentatte tilbakeblikk, eller er den kronologisk og enkel å følge? Her kan man utfolde seg, kanskje bruke tre-fire avsnitt.

Avslutning

Bruk et avsnitt på å oppsummere hva du synes om boka og gi din anbefaling. Avslutt med karakter, f.eks. 4/10, dersom du ønsker det.

Oversikt over alle ABC Nyheters bokanmeldelser

Se flere skrivetips her.