RBK topper «versting»-tabellen

RBK topper «versting»-tabellen
RBK topper «versting»-tabellen

Når Knut Tørum forlater RBK sender han klubben på verstingtoppen. Da vil seks trenere ha ballet det til for seg i løpet av de siste fem sesongene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens RBK-trener, Knut Tørum, sliter med å få ting til å fungere på Lerkendal. I alle landets sportsredaksjoner går tastatursultne skribenter og venter på skrive ordene «Knut Tørum har fått sparken».

I lang tid har dagens RBK-trener bedyret at han har støtte fra både spillerne og styret i klubben. For bare fjorten dager siden satt en presset Tørum etter tap mot Schalke 04 og sa følgende:

- Jeg må forholde meg til det jeg vet og det er at jeg har tillit, både fra spillere og styret i klubben.

Men i går klarte ikke sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen lenger å holde maska.

- Vi har ikke funnet hverandre kommunikasjonsmessig. Jeg har prøvd. Knut har sikkert også prøvd, var noe av det Eggen sa.

Vinner likevel

Men på en tabell ser det ut til at klubben kan komme til å trone ensom, den som viser hvor mange trenere som har styrt Tippeligaklubbene de siste fem sesongene

Ingen kan måle seg med trondheimsklubben når det kommer til hvem som har skiftet trenere oftest de siste årene.

Etter at Nils Arne Eggen gav seg etter 2002-sesongen har hele fem trenere vært innom sjefsstolen på Lerkendal. Og før sesongen er omme kan klubben komme til å plusse på enda et navn på den lista.

Slik ser tabellen ut over hvor mange trenere som har vært innom klubben de siste fem årene.

Rosenborg 6 (Hvis RBK skaffer seg ny trener før jul)

Viking 5

Tromsø 5

Lillestrøm 4

Lyn 4

Vålerenga 3

Start 3

Godset 3

Sandefjord 3

Fredrikstad 3

Aalesund 2

Stabæk 2

Odd 1

Brann 1

Både Odd Grenland og Brann har hatt samme trener fra sesongen 2003. Brann og Mons Ivar Mjelde er «vinner» av tabellen fordi han fortsatt sitter som hovedansvarlig i klubben. Det gjør ikke Arne Sandstø. Sandstø ble i høst erstattet av danske Ove Flindt-Bjerg.

Arne Sandstø er imidlertid den treneren som lengst har hatt ansvaret for en klubb, inntil han fikk sparken tidligere i høst. Helt siden sesongen 1999 var bergenseren, med fortid i blant annet Tennis Borussia Berlin og Lillestrøm, trener for Odd Grenland.

Langt bak

«Trenerskiftevinner» Rosenborg tapte 1-4 for Lillestrøm på Åråsen sist søndag. Det var bare ett av mange tap denne sesongen. Totalt har trønderne tapt ni kamper og spilt fem uavgjorte i årets Tippeliga. Det er et totalt poengtap på hele 32 poeng denne sesongen. Per i dag, to serierunder før slutt, ligger Rosenborg 16 poeng bak den allerede suverene seriemesteren Brann.

Det er ikke godt nok for en klubb som er vant til å rundspille AC Milan, Real Madrid og Juventus på sene og kalde høstkvelder Lerkendal.

Forvandlingen

Da Nils Arne Eggen gav seg etter 2002 ble hovedansvaret i Trondheimsklubben før sesongen 2003 overlatt til nåværende landslagssjef Åge Hareide. Han styrte trønderne enkelt inn til et «forventet» gull i Tippeligaen. Men da Hareide fikk tilbud av Norges Fotballforbund om å overta hovedansvaret for det norske landslaget, fordi Nils Johan Semb hadde mislyktes med å føre Norge til EM i Portugal 2004, var det vanskelig å si nei.

Hareides assistent i tiden som RBK-trener, Ola By Rise, ble mannen som skulle føre stafettpinnen mot edelt metall videre.

I sin første sesong vant By Rise seriegull med klubben han i alle år voktet målet for. Men det var tydeligvis ikke godt nok for ledelsen i klubben. Thrilleravslutningen med Vålerenga var uvant kost for Rosenborg. For første gang på mange, mange år var ikke klubben lenger suveren i seriesammenheng. By Rise måtte pakke sakene sine og inn kom en nordmann med braksuksess fra svenske fotball. Den tidligere RBK-spilleren Per Joar Hansen, som vant cupgull med RBK i 1988, skulle få skuta på rett kjøl.

Men Hansen oppnådde svært skuffende resultater på Lerkendal. Midt i sin første sesongen ble han avløst av ringreven Per Mathias Høgmo. Sesongen 2005 ble til slutt vunnet av Vålerenga, tett fulgt av overraskelseslaget fra Kristiansand, Start.

Høgmo, med fartstid fra Tromsø, det norske U-21 landslaget og kvinnelandslaget, måtte så melde pass midt på sommeren 2006. Nordlendingen var blitt utbrent det året han hadde styrt det fotballfaglige på Lerkendal.

Inn kom dagens Rosenborgtrener, Knut Tørum.

Sollied neste?

Tørum snudde fullstendig på flisa i fjor. Fra å være et lag «i dyp krise» forvandlet han Rosenborg til å bli et vinnerlag. Snuoperasjonen ble kronet med seriegull.

Men årets sesong er det skrevet mangt og meget om.

I dag skriver flere medier at tidligere RBK-spiller og trener, Trond Sollied, kommer til Trondheim til helgen. Han bedyrer selv at turen kun er av privat karakter og ikke må settes i sammenheng med Rosenborg.

Men Sollied har tidligere uttalt at han ikke er fremmed for å trene trønderne igjen.

Mye tyder på at Knut Tørum er ferdig i Rosenborg, uansett resultat mot Valencia i kveldens Champions League kamp og i de siste serierundene i den hjemmelige serien.

Og like mye tyder på at Rosenborg henter Trond Sollied fra belgiske Gent som Tørums erstatter før januar 2008.

Kampen Rosenborg-Valencia kan du se på Viasat4 i kveld klokken 20.45.

Personvernpolicy