Utstøtt Frp fremmer klimakrav

Utstøtt Frp fremmer klimakrav
Utstøtt Frp fremmer klimakrav

Fremskrittspartet ble ikke invitert da de parlamentariske lederne på Stortinget møttes for å diskutere klimaforliket. Nå stiller partiet egne krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STILLER KRAV:
Frps klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er skuffet over ikke å bli invitert til forhandlingene om klimaforliket, og stiller nå egne krav til regjeringen.

Her er Frps ti krav:

1. Styrke fornybarsatsingen:
a. øke støttesatsen i dagens system med tilbakevirkende kraft.
b. jobbe for å etablere et nordisk system med grønne sertifikater.
2. Økt satsing på vannkraft:
a. tiltak for opprustning og utvidelse av eksisterende anlegg,
b. ikke verne Vefsna.
3. Utarbeide en nasjonal plan for vindkraft, for å redusere konfliktnivået og realisere de beste vindkraftprosjektene raskere.
4. Sikre at CO2-prosjektene på Kårstø og Mongstad tilpasses slik at norsk teknologi utvikles.
5. Etablere et prosjekt for å utnytte Thoriumressursene i Norge.
6. Teste ut Albedo Techs biomembran til miljø- og bistandsformål internasjonalt.
7. Bruke norsk solcellekunnskap i norsk bistands- og utviklingsarbeid.
8. Jobbe for en ny internasjonal avtale som forplikter på teknologiutvikling, og fordeler utslippsforpliktelsene bredere.
9. Sikre konkurranseevnen til norsk industri, og derved unngå at Kyoto-avtalen oppfylles ved å eksportere norsk industris punktutslipp.
10. Øremerke miljøavgifter til miljøtiltak.

- Regjeringen inviterer med brask og bram til et bredt klimaforlik, men vil ikke en gang snakke med det største opposisjonspartiet. Det virker som det politiske spillet er viktigere enn reelle samtaler, sier Frps klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til ABC Nyheter.

Onsdag møtte regjeringspartiene de parlamentariske lederne for Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti for å diskutere et eventuelt bredt klimaforlik på Stortinget. Fremskrittspartiet var det eneste partiet som ikke ble invitert.

- Jeg kunne forstått om det var reaksjonen etter at vi hadde hatt en samtale, men å konkludere med at Frp er uønsket som partner før vi har snakket sammen dyrker mer fordommer enn kunnskap, sier Solvik-Olsen.

Vil samtale
- Frp har helt siden april gang på gang uttrykt at vi ønsker samtaler med regjeringspartiene, og at vi ønsker et klimaforlik basert på det som har vært Stoltenbergs uttalte prinsipp i denne saken, sier Solvik-Olsen.

Nå har han sendt et ti-punkts brev med Frps egne klimakrav til regjeringen (se faktaboks til høyre).

- I en forhandling ville vi krevd endringer i det regjeringen har lagt frem, men også kommet med punkter regjeringen ikke selv har omtalt. Man ville fått en bredere politisk plattform enn det regjeringen har lagt opp til, mener Solvik-Olsen.

- Bortkastet
Leder i Norges naturvernforbund, Lars Haltbrekken, har liten tro på Frps omsorg for miljøet.

- Det er i og for seg greit at regjeringspartiene ikke kaster bort tiden på Frp. Frp er det eneste partiet som har sagt man ønsker et forlik basert på den fremlagte klimameldingen. Skal man få et forlik som er verdt noe må man gå betydelig lenger. Er Frp villig til det er det klart de bør være med, sier han til ABC Nyheter.

- Unaturlig
Komiteleder for energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V), er også skeptisk til Frps miljøpolitikk.

- At Frp ikke var invitert til dagens forberedende møte tar jeg bare til etterretning. For Venstre er det ikke naturlig å forhandle med Frp, fordi avstanden mellom oss i klimapolitikken er for stor, sier han til ABC Nyheter.

- Møtet konkluderte med at man skulle møtes igjen. For Venstre er det åpenbart at dersom det skal bli et forlik må det til betydelige endringer, slik at man ser et langt mer ambisiøst forslag enn det regjeringen har lagt frem. Vi trenger bedre rammevilkår for fornybar energiproduksjon og en mer offensiv politikk i forhold til elektrifisering på sokkelen. Dette er bare noen eksempler på hva jeg mener bør være med i et innspill til regjeringspartiene.

Det er energi- og miljøkomiteen som skal legge fram innstilling om saken. Partiene som fikk lov å være med onsdag skal møtes igjen i begynnelsen av november.

- Alle har et ønske om å komme i gang med reelle forhandlinger om et klimaforlik, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Hill-Marta Solberg til NTB.

Personvernpolicy