Skrivetips: Generelt

Skrivetips til borgerskribenter

<p>Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.colourbox.com">Colourbox </a></p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox 

Vil du bli lest og tatt seriøst som skribent hos ABC Nyheter? Her følger noen enkle skrivetips for borgerskribenter!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å skrive en artikkel kan virke rett frem og enkelt. Å skrive en god artikkel, derimot, krever noe mer. Feilstaving, dårlig norsk og rotete oppsett er et hinder for at folk vil lese og forstå det du forsøker å si. I verste fall gidder ikke folk å lese teksten din i det hele tatt. Derfor er det viktig at tegnsetting, rettskriving og oppsett er korrekt. Bryr du deg om teksten din er det større sannsynlighet for at andre gjør det også.

Her følger noen enkle skrivetips for skribentene hos ABC Nyheter.

Overskrift

Overskriften skal fange leserens oppmerksomhet, samtidig være kort, konsis og saklig. Tre til fem ord, maks åtte.

Bruk aldri bare STORE BOKSTAVER, dette oppfattes som å skrike til leserne. Man kan bruke spørsmålstegn, men ikke utropstegn eller utropstegn og spørsmålstegn sammen (!!! eller !?!). Det ser bare useriøst ut. Se gjerne på artiklene på ABC Nyheter og følg vår praksis.

Ingress

Ingressen skal i likhet med overskriften friste leseren til å lese hele saken, men også være en oppsummering av innholdet/essensen i artikkelen. Ikke mer enn to linjer.

Brødtekst - artikkeltekst

Å skrive artikler handler om å få frem en sak på en best mulig måte. Dette betyr at du aktivt må hjelpe leseren til å forstå hva saken handler om. Er det en kronikk eller et leserinnlegg, kan gjerne hovedpoenget komme først - og deretter hovedargumentene for ditt syn. Unngå bruk av faguttrykk og fremmedord uten å forklare disse. Poenget er å nå frem til leseren, ikke fremmedgjøre dem.

Ha hele tiden saken i fokus, unngå digresjoner og unødvendig informasjon. Konkretiser gjerne med eksempler, og lenk til kilder der det er mulig. Dette underbygger poengene dine og din troverdighet.

Sørg for å legge inn mellomoverskrifter for å hjelpe leseren videre og gi luft til artikkelen. Del gjerne opp lange og innfløkte setninger, prøv å omformulere dersom du ikke er fornøyd.

Avslutning

Ha gjerne en fyndig avslutning eller et spørsmål. Inviter gjerne til debatt i kommentarfeltet nedenfor og engasjer deg i denne.

Lenking

Når man skriver for internett bør man bruke internetts muligheter til å lenke videre til artikler og kilder som gir leserne mulighet for å finne mer informasjon eller bekrefte dine påstander. Dette kan også forenkle skriveprosessen fordi man sparer plass ved å ikke måtte inngående forklare ting eller sitere fra kilder.

Les flere skrivetips her:

Aktiv lenking av artikler

Kilder og bruk av kildemateriale

Slik skriver du bokanmeldelser

Slik skriver du intervju

Slik skriver du kommentar/kronikk

Tips oss gjerne om gode lenker for skrivetips i kommentarfeltet!

Personvernpolicy