Hele verden blir tjukkere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over hele verden blir folk tjukkere, viser en global undersøkelse. Unntaket er Sør- og Øst-Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Mellom halvparten og to tredjedeler av menn og kvinner i 63 land fra fem kontinenter (ikke inkludert USA) var overvektige eller led av fedme i 2006.

Studien The International Day for the Evaluation of Obesity (IDEA) tok for seg over 168.000 mennesker som ble undersøkt av sin allmennlege på en gitt dag i 2006, melder BBC.

Overvekt og fedme

Mens kun syv prosent av de undersøkte i det østlige Asia var overvektige, gjaldt dette hele 36 prosent av canadierne.

Også en stor del av kvinnene i Midtøsten (38 prosent) og Sør-Afrika (40 prosent) var overvektige.

Studien tok for seg to måter å måle overvekt på - livmål og kroppsmasseindeks (BMI).

BMI (vekt (i kilo) delt på høyde (i meter) opphøyet i annen) mellom 18,5 og 25 regnes som et sunt nivå. BMI over 25 regnes som overvekt, mens BMI over 30 regnes som fedme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn i Nord-Europa hadde en gjennomsnittlig BMI på 27 og kvinner 26 - begge kjønn hadde altså et gjennomsnitt som la seg i overvektkategorien. Dette gjaldt også i Sør-Europa der gjennomsnittlig BMI var 28. I Australia var gjennomsnittet 28 for menn og 27,5 for kvinner, mens gjennomsnittet i Latin-Amerika var rett under 28.

Livmålet var også høyt verden over - 56 prosent av mennene og 71 prosent av kvinnene hadde for mye fett rundt midjen.

- En pandemi

Utviklingen bekymrer ekspertene. Overvektige har økt risiko for blant annet hjertesykdom, diabetes type 2 og noen typer kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Studiens resultater viser at for høy kroppsvekt er en pandemi, med halvparten til to tredjedeler av deltagerne i studien som lider av overvekt eller fedme, sier Beverly Balkau, forskningsleder ved det franske instituttet for helseforskning, INSERM, som ledet studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene avslører at resten av verden nesten har tatt igjen USA, som lenge har blitt regnet som landet med det største overvektsproblemet. Omkring to tredjedeler av amerikanere er overvektige, og en tredjedel av disse lider av fedme.

Norge intet unntak

- Man ser så absolutt den samme utviklingen her, sier forsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttets avdeling for folkesykdommer.

- I en studie som dette får du overrepresentasjon av folk som går ofte til lege, og dette regnes ikke som helt gode data for å si noe om befolkningen generelt. Men vektøkningen over det meste av verden har vært så markert at den ganske sikkert er tydelig også i denne typen undersøkelse.

Selv om Norge statistisk sett tradisjonelt har kommet bedre ut enn andre land, så har overvektproblemet økt mye her i landet også, forklarer hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man vet ikke helt eksakt hvorfor vi ser denne utviklingen, men det må jo henge sammen med hva man spiser og hva man bruker av energi.

- Det vi har av norske kostundersøkelser viser at man spiser sunnere enn før - det er ikke mer fett i kostholdet. Men disse undersøkelsene er ikke sånn at man kan være helt sikre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En revolusjon

- Kanskje er det sånn at man bruker mindre tid på mosjon på fritiden. Men det som er helt sikkert, er at det har vært store endringer i dagliglivet, hvor vi kjører heis og bil og sitter ved PC og ringer med mobil. Før måtte man gå til butikken, trikk og buss, gå bort til folk, reise seg fra stolen i stedet for bare å trykke på knapper.

- Dagliglivet har blitt veldig stillesittende, i veldig mange av jobbene sitter man ved skrivebord, og det krever mye mindre energi.

- Sånn sett har det skjedd en slags revolusjon, men man skjønner ikke alt.

Det at fedmeutviklingen har vært ekstra sterk det siste tiåret er nærmest å regne som en gåte:

- Hvorfor er det sånn? Bilen kom jo før dette. Hva har skjedd ekstra de siste årene? Vi skjønner ikke alt av dette, sier Sidsel Graff-Iversen.