Meny

- Tyrkisk angrep i Nord-Irak

- Tyrkisk angrep i Nord-Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske stridsfly og bakkestyrker skal ha angrepet geriljastillinger nord i Irak mellom søndag og tirsdag.

- Krigsflyene fløy opptil 20 kilometer inn på irakisk territorium. Omkring 300 bakkesoldater skal ha beveget seg ti kilometer inn i landet og tatt livet av 34 kurdiske geriljasoldater, hevder militære kilder overfor Reuters.

Tyrkiske styrker har også tidligere gjennomført mindre innrykk i fjellområdene på grensen til Irak. USA og Irak jobber i disse dager på spreng for å avverge en større tyrkisk invasjon av de kurdiske områdene i Nord-Irak.

- Ventelig vil det bli gjennomført flere slike jakter inn på irakisk område, selv om ingen har blitt gjennomført hittil i dag [onsdag], sier den anonyme militærkilden til Reuters.

Fanger
Spenningen mellom irakiske og tyrkiske myndigheter har økt siden en tyrkisk militærpatrulje ble angrepet i grenseområdene mellom de to landene søndag. Ifølge offisielle tyrkiske tall ble 12 tyrkiske soldater og 34 kurdiske geriljasoldater drept i sammenstøtet, melder AFP.

Åtte tyrkiske soldater er savnet etter angrepet, og det kurdiske arbeiderpartiet PKK hevder å holde dem til fange. Tirsdag viste den pro-kurdiske tv-stasjonen ROJ TV video av det som skal være de åtte tyrkiske soldatene. TV-stasjonen er basert i Danmark og blir sett av mange kurdere i Tyrkia.

Demonstrasjoner
Det har vært store demonstrasjoner mot PKK i en rekke tyrkiske byer. USA er svært bekymret for at Tyrkia vil gå inn i Nord-Irak med store styrker, og destabilisere et av de få relativt rolige områdene i det krigsherjede Irak.

Irakiske myndigheter har lovet innsats mot PKK, og de kurdiske myndighetene i Nord-Irak har bedt opprørerne om å stanse aksjonene fra irakisk territorium.

- Nøler ikke
Den tyrkiske utenriksministeren Ali Babacan sa onsdag at Tyrkia ikke vil nøle med å gå til militær aksjon om ikke irakiske og amerikanske myndigheter klarer å slå ned på PKK, melder AFP. PKK har kjempet for kurdisk selvstyre sørøst i Tyrkia siden 1983.

17. oktober stemte den tyrkiske nasjonalforsamlingen for at militæret skulle kunne angripe de kurdiske geriljagruppene i deres skjulesteder nord i Irak. Nord-Irak fungerer i dag i praksis som et autonomt område for irakiske kurdere. Geriljasoldater fra PKK bruker Irak som base for angrep mot Tyrkia, melder The Economist.

Tyrkiske styrker med støtte fra stridsfly og pansrede kjøretøy samlet seg tirsdag på grensen til Irak. Opptil 100 000 bakkesoldater er i ferd med å forberede et mulig anslag mot geriljabaser i nabolandet, melder Reuters.

Viktig alliert
Den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan har uttalt at han vil ta sikte på en diplomatisk løsning selv om han er under sterkt offentlig og militært press. Omkring 40 tyrkiske soldater har mistet livet i løpet av den siste måneden.

Tyrkia anslår at 3000 PKK-soldater er basert i Irak. Tyrkia er en av USAs viktigste allierte i Midt-Østen, men en eventuell intervensjon i Irak vil skape konflikt mellom de to partnerne. Amerikanske fly bruker baser i Tyrkia, og den amerikanske marinen bruker tyrkiske havner. Tyrkia skaffer også elektrisitet til Irak, og tillater transport av drivstoff over grensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus