Et oversett dopingproblem?

<p class="hidden"> </p>
 

<pDet brukes store ressurser på å stoppe dopingmisbruk i den organiserte idretten, men problemet er større utenfor idretten og konsekvensene betydelig mer alvorlige. Det kan spørres om myndighetene h

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke tatt på alvor

Dopingmisbruk utenfor den organiserte idretten vokser, og den kan ha betydelig mer alvorlige konsekvenser enn at noen topputøvere skaffer seg gullmedaljer på uærlig vis.

DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

I helgen skjedde det igjen. Det ble foretatt beslag av store mengder dopingmidler da en 25 år gammel mann ble stoppet av tollvesenet på svenskegrensen. Mer enn 87.000 kapsler med efedrin ble funnet.

Historien er interessant av flere grunner. Dette er igjen et eksempel på at dopingmisbruk ikke først og fremst foregår i toppidrettsmiljøet, men utenfor den organiserte idretten. Efedrin brukes gjerne i fitnessmiljøet for å orke mer på trening og forbrenne fett. Det skal spesielt være populært blant kvinner. Videre er lørdagens hendelse typiske fordi politiet ikke pågrep mannen som kjørte bilen. Kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen, forteller til Glåmdalen at man kontaktet operasjonssentralen i Hedmark Politidistrikt, men der hadde man ikke kapasitet til å komme og pågripe mannen. Det synes Nystuen er litt rart.

Det gir en indikasjon på at politiet ikke tar så alvorlig på dette problemet. Litt kan dette handle om mangel på ressurser eller kommunikasjonssvikt, men også uvitenhet. Sannheten er at dopingmisbruk utenfor den organiserte idretten vokser, og den kan ha betydelig mer alvorlige konsekvenser enn at noen topputøvere skaffer seg gullmedaljer på uærlig vis.

Et slikt misbruk kan begynne med efedrin, fortsette med anabole steroider, og så gå over i tyngre narkotika. Under en konferanse om anabole steroider i Uppsala for en måned siden sto den ene forskeren etter den andre frem og fortalte om konsekvensene ved misbruk. Tommy Moberg, som er sosionom og doktorand ved Göteborgs Universitet, har jobbet med misbruk siden tidlig på 1990-tallet. Han fortalte at misbrukere av steroider kan vise en aggressivitet som er voldsom og fullstendig ute av kontroll. Stoffet skaper monstre , sa svensken som har gitt ut boken Mandom, mod och morske män.

Fra annet hold ble det lagt frem tall om at mellom 10 og 15 prosent av misbrukerne av begår voldshandlinger. På svenske institusjoner har det vært foretatt kartlegging på dette, men man har ingen anelse om antall misbrukere. Moberg la i sitt foredra inn et betydelig slingringsmonn på mellom 20.000 og 100.000.

I Norge er det foretatt minimalt med forskning på dette. Hvis vi forholder oss til Mobergs laveste anslag fra Sverige og tar hensyn til ulik folketall, beveger det seg mellom 500 og 1000 'tikkende bomber' rundt i norske byer og bygder. De er en fare for både seg selv og andre, og skulle absolutt indikere at politiet burde ta dette på alvor.

Dette må ha vært en av grunnene til at Stortinget i et anmodningsvedtak har bedt regjeringen å intensivere antidopingarbeidet, også utenfor den organiserte idretten. Dette er gjort fordi det er "en økende erkjennelse at de største utfordringene i forhold til dopingmisbruk knytter seg til miljøer utenfor den organiserte idretten."

I tillegg til å fokusere på holdningsskapende og forebyggende tiltak, vil regjeringen også foreta en nærmere vurdering av lovforbud som virkemiddel i bekjempelsen av dopingmisbruk. Her bør det være relevant å se på at anabole steroider for mange er inngangen til narkotikamisbruk. Det viser erfaringer fra Sverige. Kurt Skårberg ved Psykiatriskt forskningscentrum (PFC) i Örebro kunne under den nevnte konferansen i Sverige fortelle at det viser seg ofte at det gjerne starter med anabole steroider, for så å fortsette med amfetamin og heroin.

Det er derfor på høy tid at misbruket av doping utenfor idretten får betydelig høyere prioritet. Innenfor idretten har Norge vært et foregangsland, mens man utenfor er en sinke.

Les mer om anabole steroider utenfor idretten her

Personvernpolicy