Norsk kreftgjennombrudd?

Norsk kreftgjennombrudd?
Norsk kreftgjennombrudd?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere har utviklet en metode som skal bidra til at man oppdager kreft på et tidligere stadium. - Det kan bety at flere blir kurert, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To norske forsker har i samarbeid med Radiumhospitalet utviklet en ny metode for å påvise ulike former for kreft i blodprøver.

Målet er å lage tester som kan avsløre om en pasient har fått kreft på et mye tidligere stadium enn det man kan i dag.

Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er utgangspunktet for behandling.

I kombinasjon med riktig behandling kan gode tester derfor bidra til å redde liv, mener en ekspert.

Biomarkører

Når man blir syk blander visse stoffer seg i blodet. Klarer man å identifisere disse såkalte biomarkørene kan man få en indikasjon på hva som er galt. Konsentrasjonen av disse stoffene gir et bilde av hvor langt sykdommen har utviklet seg. Jo lavere konsentrasjon, jo tidligere stadium har man oppdaget kreften på.

- Vi jobber med å finne lavest mulig konsentrasjon av et stoff som er en indikasjon på kreft, sier professor Leon Reubaset, ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med doktorgradstipendiat Bjørn Winther har han utviklet den nye analysemetoden som skal gjøre det mulig å oppdage kreften tidligere.

Klipper proteiner

Biomarkører er som oftest proteiner som hver består av opptil flere hundre aminosyrer. De er bundet sammen i kjeder.

I allerede eksisterende metoder for å påvise kreft bruker man proteinene i sin helhet som biomarkører. Reubsaet og Winther har imidlertid gjort ting annerledes.

- Vi klipper opp proteinene i sekvenser på åtte til tjue aminosyrer. Da får vi opptil 200.000 «klipprodukter» i blodprøven, forklarer Reubsaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sine forsøk analyserer de to forskerne først blodplasma fra en pasient med lungekreft, så sammenlikner de resultatene med prøver fra friske personer.

Målet er å finne de gode markørene som bare finnes i et svært lite antall blant utallige andre, nesten like proteinsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan redde liv

Stein Kvaløy, leder for Fagområde strålebehandling på Kreftklinikken ved Radiumhospitalet, mener at dersom testene som utvikles er spesifikke og sensitive nok, så kan de bidra til å redde liv:

- Jo tidligere du oppdager kreftsykdom jo bedre burde muligheten være for å behandle den slik at flere pasienter blir kurert, sier han.

- Alle gode tester kan man ønske velkommen, men jeg har ikke så langt sett at det finnes så mange tester som er gode nok.

Dessuten, sier Kvaløy, hjelper det ikke å påvise kreft uten å kunne tilby god nok behandling.

Her får han støtte fra professor Reubaset som mener det er viktig å understreke at det kun dreier seg om å påvise kreft, ikke en ny behandlingsform:

- Det er bra at vi kan finne kreften raskere, men det betyr ikke at man har noen annen måte å behandle den.

- Så det blir et løp mellom tidlig diagnose og riktig behandling, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny metode

Det å påvise kreft ved å analysere blodprøver er en relativt ny metode:

- Det er en metodikk som har blitt omtalt mer i vitenskaplige publikasjoner de siste par årene. Vi følger med og ser flere vitenskaplige artikler som viser at andre jobber med andre typer markører og andre typer kreft.

Professor Reubaset tror at den teknikken han og Winther jobber med kommer til erstatte det han kaller «gamle, elegante metoder».

- Vi er ikke ferdig, men vi tror at vi skal få dette ut i klinikkene. Vi trenger ikke være så langt unna, men vi er fortsatt i researchfasen.

- Sykehusene har allerede det utstyret som trengs, så teknikken kan implementeres på laboratorium. Det var noe av poenget med å utvikle denne metoden, at utstyret allerede finnes der ute, sier han.

Les flere helsenyheter i ABC Nyheter