Fant kilden til listerioseutbruddet på Rikshospitalet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet bekrefter at camembert-ost sannsynligvis er smittekilden til utbruddet av listeriose ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Osten fra Varø Gardsmeieri har vært en mistenkt smittekilde helt siden listerioseutbruddet ble kjent fredag. Camembert-osten og en brie-ost fra samme produsent ble umiddelbart trukket fra markedet.

Tirsdag melder Folkehelseinstituttet at de har funnet samme bakteriestamme i ost og pasientprøver.

Tolv pasienter ved sykehuset er blitt smittet av listeriabakterien. To pasienter har dødd. Hos den ene antar man at dødsårsaken er listeriabakterien, mens det hos den andre er mer uklart om vedkommende døde av listeria eller av annen årsak.

I tillegg er det varslet om to tilfeller av listeriose i Nordland og Sør-Trøndelag. Begge har spist den aktuelle osten, men det foreligger ingen endelig bekreftelse på at disse to tilfellene er en del av utbruddet. Dette undersøkes videre, ifølge Folkehelseinstituttet.

Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

Mandag ble det også påvist listeria i et parti gravet laks fra produsenten Godehav. Partiet ble straks trukket fra markedet. (©NTB)