Meny

Bedre miljø med eldre ansatte

Bedre miljø med eldre ansatte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk dagligvarekjede har åpnet flere butikker der halvparten av de ansatte skal være over 50 år. Kjeden mener det bedrer arbeidsmiljøet.

Illustrasjonsfoto:

Da den danske dagligvarekjeden Netto åpnet sin første såkalte seniorbutikk i 2003, var målet at alle de ansatte skulle være eldre. Bakgrunnen var teorien om at eldre ansatte bedrer arbeidsmiljøet.

Men da arbeidet viste seg å bli for hardt og fysisk for de ansatte, kom de fram til at blandingsforholdet 50/50 var mer riktig, melder Frifagbevegelse.no.

Halvparten av de ansatte skal nå være over 50 år gamle, mens den andre halvparten skal bestå av yngre mennesker.

Det gjelder fire butikker i kjeden og både ansatte og ledelsen i Netto mener denne blandingen har vært en god løsning.

- Attraktive

Også norske dagligvarekjeder mener det er positivt med en kombinasjon av eldre og yngre arbeidstakere, men verken ICA Norge eller Coop Norge har planer om å opprette såkalte seniorbutikker.

- Her i ICA har vi mange dyktige medarbeidere på over 50 år og alle disse bidrar til et godt arbeidsmiljø, sier Knut Narvestad, informasjonskonsulent i ICA Norge til ABC Nyheter.

- Vi har ingen alderspolicy i ICA, men mener det bra med en god blanding av yngre og eldre arbeidstakere. Gjør du en god jobb så er det det samme hvor gammel du er, sier Narvestad.

Coop Norge regner arbeidstakere over 50 som attraktive:

- Vi vil veldig gjerne ha flere godt voksne medarbeidere så vi kan få en fin blanding, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød.

- Denne gruppen er en veldig verdifull ressurs som vi er opptatt av å få tak i, men vi har ikke noen planer om å sette noe formelt i system, fortsetter han.

Personale skal gjenspeile filosofi

Også IKEA i Danmark har aktivt gått ut og rekruttert eldre arbeidstakere. Dette fordi de mener personalet bør gjenspeile kjedens filosofi om at alle handler på IKEA.

Møbelkjeden har derfor startet et samarbeid med organisasjonene Ældre Sagen i Danmark:

- Vi målretter en del av vår annonsering til Ældre Sagens medlemmer. De som er interessert i å høre mer om hvordan det er å jobbe hos oss, blir invitert til et uforpliktende kaffemøte. Det fører ofte til at et par stykker søker om jobb, sier personalsjef Anders Iversen i Ikea Århus til Seniorpraksis.dk.

Han presiserer at det imidlertid ikke gjøres forskjell på eldre og yngre medarbeidere, bare på grunn av alderen. En stund hadde IKEA i Danmark spesielle kontrakter for dem over 40 år, men det har man nå gått bort fra.

- Nå prøver vi heller å finne løsninger som er tilpassert den enkelte, sier Iversen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus