Tikkende «doping-bomber»

- Misbrukere av anabole steroider omdannes til monstre. Dette er ikke et omfattende fenomen innen eliteidretten, men først og fremst et samfunnsproblem, sier den svenske forskeren Tommy Moberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tommy Moberg var en av foredragsholderne under “First Nordic Conference on Anabolic Steroids and Anti-Doping Work” (Foto: Dag Vidar Hanstad)Tommy Moberg var en av foredragsholderne under “First Nordic Conference on Anabolic Steroids and Anti-Doping Work” (Foto: Dag Vidar Hanstad)

Moberg, som er sosionom og doktorand ved Göteborgs Universitet, har jobbet med dopingmisbruk siden på 1990-tallet. Han har gitt ut boken Mandom, mod och morske män sammen med Gunnar Hermansson.

- Da jeg kom i kontakt med misbrukere av anabole steroider for første gang, slo det meg at disse skilte seg så tydelig fra de tradisjonelle misbrukerne av narkotiske stoffer, som jeg hadde jobbet med siden 80-tallet. Det var en aggressivitet jeg ikke kjente igjen. Den var så voldsom, og personene mistet fullstendig kontroll, sa Moberg.

Moberg var en av foredragsholderne under «First Nordic Conference on Anabolic Steroids and Anti-Doping Work» i Uppsala.

Det er vanskelig å anslå omfanget av anabole steroider. I følge Moberg er det mellom 20.000 og 100.000 i Sverige. Tidligere undersøkelser har vist at rundt tre prosent blant gutter opp til 19-årsalderen bruker anabole steroider, men i den voksne befolkning er det ikke gjort noen undersøkelser.

Les hele artikkelen på Sportsanalyse.com

Personvernpolicy