Ingen norsk Burmaboikott

Ingen norsk Burmaboikott
Ingen norsk Burmaboikott

Norske myndigheter vil ikke gå inn for full boikott, men vurderer å bruke oljefondet til å legge press på Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOIKOTTER IKKE:
Finansministeren hadde møte med Burma-aktivister i regjeringskvartalet tirsdag. Foto: Ole Peder Giæver.

(REGJERINGSKVARTALET:) - Noen generell økonomisk boikott av Burma er ikke regjeringens politikk, sier finansminister Kristin Halvorsen til ABC Nyheter.

Tirsdag inviterte hun til møte med grupper som er engasjert i Burma-spørsmålet.

Statens pensjonsfond Utland har ikke investert i burmesiske selskap, men har andeler i omkring 20 selskap som driver økonomisk aktivitet i Burma. I et brev til Finansdepartementet advarer fondets etikkråd om at det er fare for grove menneskerettighetsbrudd ved store utbyggingsprosjekter i Burma.

- Etikkrådet slår fast at selskap som er inne i infrastruktprosjekter i Burma står i fare for å bryte med menneskerettighetene. Dersom det påvises at noen av selskapene pensjonsfondet har andeler i bidrar til slik utbygging vil vi med all sannsynlighet trekke oss ut av dem, sier Halvorsen.

- Vannkraft og gassrørledninger er eksempler på slike infrastrukturprosjekter.

Overgrep
Etikkrådet skriver i brevet til Finansdepartementet at det er grunn til å tro at selskap i oljefondets portefølje kan være involvert i vannkraftutbygging i Burma, prosjekter som tidligere har medført både tvangsflytting av folk og tvangsarbeid. Også gruveselskap i fondets portefølje kan ha virksomhet i Burma, heter det i brevet.

- Vi har i lengre tid sagt at oljefondet bør selge seg ut av Total, som har vært knyttet til menneskerettighetsbrudd i forbindelse med gassrørutbygging i Burma, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til ABC Nyheter.

- At oljefondet nå vil selge seg ut av selskap som driver infrastrukturutbygging i Burma ser vi som positivt. Det er viktig å ha fokus på utbyggingsprosjektene ikke minst øst i Burma, der regimet nå gjennomfører både tvangsflyttinger og tvangsarbeid, sier han.

Generalsekretæren oppfordrer finansministeren til å se nærmere på Burma-kontakten til de 20 selskapene Etikkrådet nevner.

Skjult krig
I går skrev ABC Nyheter om den burmesiske regjeringshærens krig mot etniske minoritetsgrupper øst i Burma. Minst en halv million mennesker er internt fordrevne. Ekspertgrupper mener det begås grove menneskerettighetsbrudd i forbindelse med utbyggingsprosjekter i området.

- Vi foreslår en allianse med andre statlige pensjonsfond der man utøver et mer aktivt eierskap og tar opp spørsmål som dette i generalforsamlingene. Særlig i forhold til de asiatiske selskapene, sier generalsekretær Sommerfeldt.

- Uakseptabelt
Stortingsrepresentant Børge Brende (H) har engasjert seg sterkt i Burma-spørsmålet. Han synes ikke regjeringens tiltak er vidtrekkende nok.

- Det bør varsles en boikott der det ikke investeres i regimet. Dagens sanksjoner er ikke stramme nok. Oljefondet har investert i selskap som er inne i Burma. Det mener vi er uakseptabelt. Det er ikke mulig å investere i Burma uten å bryte med grunnleggende menneskerettigheter, sa Brende etter møtet.

«Smarte sanksjoner»
- En generell økonomisk boikott er ikke den norske regjeringens politikk. Vi frykter for sivilbefolkningen, sier finansminister Halvorsen til ABC Nyheter.

Norge har nå en dialog med EU om hvordan man best kan gjennomføre sanksjoner mot det burmesiske regimet.

- Vi ønsker smarte sanksjoner, sier Halvorsen.

Personvernpolicy