– Mor slo med vedkubbe og teppebanker

– Mor slo med vedkubbe og teppebanker
– Mor slo med vedkubbe og teppebanker
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mor slo ungene sine med vedkubbe og teppebanker. Omgivelsene var redde, og kommunen våget ikke å komme i konflikt med henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Alvorlig sak
Advokat Tore Skåltveit er prosessfullmektig for Smøla kommune i saken der en drapsdømt kvinne krever millionerstatning fra kommunen. Til høyre sosialleder Bente Width Berg i Smøla Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Kristiansund (NTB-Kjell Herskedal): Dette var ifølge advokat Emil Tømmerdal Nordby barndomsvirkeligheten til en nå 31 år gammel kvinne som har saksøkt Smøla kommune på Nordmøre for ikke å ha grepet inn med tiltak.

- Alle feilet. Alle var for feige til å si fra og gjøre noe med jentas situasjon. Men alle visste hva som foregikk, sa Nordby.

Kvinnen har en drapsdom på seg etter at hun i 2000 kvalte en seks år gammel gutt på Smøla.

Moderert krav

I retten tirsdag modererte han kravet overfor Smøla kommune til en ménerstatning på 1.336.240 kroner og en oppreisning på 100.000 kroner. Det var opprinnelig signalisert erstatnings- og oppreisningskrav på over 5 millioner kroner.

Advokat Tore Skåltveit avviste på vegne av Smøla kommune hele kravet og påsto full frifinnelse for kommunen.

- Denne saken er snudd på hodet. Saken dreier seg ikke om saksøkerens oppvekstvilkår, men om Smøla kommune har forsømt seg, sa Skåltveit i sin prosedyre tirsdag.

I motsetning til advokat Nordby, som beskrev et helvete av en barndom, der en mor med et voldsomt temperament slo sine egne barn, mente Skåltveit at det ikke var dokumentert i retten at saksøker ble mishandlet i hjemmet som liten. Han sa også at det ikke var dokumentert omsorgssvikt i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringe bjeller

I tillegg til mishandling hjemme, beskrev advokat Nordby en jente som var sengevæter som niåring, hun ble mobbet, hadde stort fravær i skolen og det var mistanke om seksuelle overgrep. PPT fryktet etter hvert at hun kunne utvikle utagerende og aggressiv atferd. Etter hans oppfatning burde kommunen ha sett at ikke alt var som det skulle være da hun var seks år gammel. Dette var i 1982. Da møtte de en jente som var uten språk.

- Det burde ha ringt noen bjeller for kommunen, men da hun var tolv år gammel hadde fortsatt ingenting skjedd med henblikk på omsorgsovertakelse, sa Nordby.

Løsningene kom først etter morens død. Nordby sa at både omgivelsene og kommunen fryktet represalier fra morens side. De våget ikke å gjøre noe før etter hennes død.

- Smøla er et lite samfunn. Det skal godt gjøres at kommunen ikke visste noe, sa advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke oppreisning

- Det er ganske fjernt fra den virkeligheten vi har opplevd i denne saken å snakke om grov uaktsomhet, sa advokat Tore Skåltveit. Hans mening er at det verken finnes grunnlag for ménerstatning eller oppreisning.

Derimot mener han at denne saken er foreldet allerede tre år før stevning ble tatt ut. Også på dette punktet var de to advokatene uenige, og det blir tingrettsdommer Ivar Svendsgaard som nå må veie argumentene. (©NTB)