- Vi trenger 1300 flere politifolk

- Vi trenger 1300 flere politifolk
- Vi trenger 1300 flere politifolk

FrP mener Norge mangler 1300 politifolk, og vil i første omgang bevilge en milliard ekstra til politiet til flere stillinger og bedre utstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:
Jan Arild Ellingsen (FrP) sier til ABC Nyheter at partiet ønsker at det skal være maksimalt én polititjenestemann per 500 innbyggere. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

1. nestleder i Justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (FrP), sier til ABC Nyheter at partiet har bedt utredningsseksjonen lage et oppsett over hvor mange politifolk Norge trenger å utdanne.

- Vi er på etterskudd når det gjelder utdanning. Nå går det store kullet som utdannet seg på 70-tallet av med pensjon.

En milliard ekstra - per år

- Vil vil legge inn et forslag om en milliard ekstra per år. For de pengene får politiet flere folk og bedre utstyr, i tillegg til at publikum får færre avslag når de ber om hjelp.

Ifølge Politidirektoratet er det cirka 8100 politifolk i Norge i dag. Ellingsen mener vi trenger enda flere.

- Vi har satt oss som ambisjon at vi skal ha en politmann eller politikvinne per 500 innbyggere.

Med 4,7 millioner innbyggere og 500 innbyggere per politi, blir det 1300 ekstra stillinger - totalt 9400 stillinger.

- I mellomtiden, til vi får utdannet flere politifolk, kan vi ansette flere sivile til å gjøre ikke-politi-oppgaver, mener han.

Forstår at folk griper inn
Forrige uke skrev ABC Nyheter om en kioskansatt som ble truet med kniv i Nord-Troms. Politiet kom først etter to timer. Imens anholdt publikum innbruddstyven.

- Når det har blitt så gærnt som det har blitt, så er det bra at folk griper inn der de finner det forsvarlig. Vi vil ikke oppfordre til borgervern, men vi har forståelse for at folk vil forsvare seg, sier Ellingsen.

I september omkom en mann i en motorsykkelulykke i Myre i Nordland. I stedet for å kontakte lokalt politi, ble oppdraget gitt til en patrulje som befant seg på Andøya - 16 mil unna. Resultatet ble at 28-åringen ble liggende død i grøfta i to timer før politiet dukket opp.

Politiet skylder på hviletidsbestemmelsene i politiet, som hindrer dem i å rykke ut.

- Det paradoksale er at både politi og ambulanse har krav til resonstid, mens det ikke eksisterer et slikt krav for politiet, forteller Ellingsen, som også sier at de vil legge frem et forslag om en økning på en milliard til politiet overfor Stortinget når budsjettet er ferdig i midten av november.

Personvernpolicy