Tyrkia venter med militær aksjon i Nord-Irak

Tyrkia venter med militær aksjon i Nord-Irak
Tyrkia venter med militær aksjon i Nord-Irak
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia vil ikke gå til militær aksjon mot kurdiske opprørere i Nord-Irak før alle forsøk på en diplomatisk løsning er gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankara (NTB-Reuters-AFP): USA forsterker sitt press for å få tyrkerne til å avstå fra en slik aksjon.

Samtidig kunngjorde den kurdiske opprørsorganisasjonen PKK en våpenhvile på betingelse av at Tyrkia avstår fra planene om å invadere Irak og stanser angrepene på den separatistgruppa.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har truet med med å intervenere i Nord-Irak om ikke den irakiske regjeringen selv slår ned på PKK og utleverer PKK-ledere som Tyrkia mener organiserer angrepene inn på tyrkisk territorium.

Tyrkia har den siste tiden bygget opp sine styrker langs grensa til Irak som forberedelse på en eventuell aksjon mot basene til PKK på irakisk jord. Erdogan er under sterkt press hjemme for å gripe inn med makt mot de kurdiske separatistene.

Diplomati

Men mandag lovte Tyrkia å benytte alle diplomatiske midler for å løse krisen før det blir snakk om å gå inn i Irak for å jakte på PKK-styrkene.

Tyrkias utenriksminister Ali Babacan reiser tirsdag til Bagdad for drøfte situasjonen med irakiske myndigheter.

PKK opplyste at de har tatt åtte tyrkiske soldater til fange etter overfallet på en tyrkisk patrulje nær landsbyen Daglica ved den irakiske grensa søndag som kostet tolv soldater livet.

PKK forsøkte å berolige de savnede soldatenes pårørende. - Ikke vær redd for disse guttene, vi har ikke skadet dem og kommer ikke til å gjøre det, sa PKK-kommandanten Bahoz Erdal ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Firat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil unngå uro

En talsmann for Det hvite hus i Washington sa mandag at USA har et sterkt ønske om å unngå omfattende uro ved den tyrkisk-irakiske grensen. Samtidig ønsker amerikanerne at Iraks regjering selv slår effektivt til mot PKK, sa talsmannen Tony Fratto.

President George W. Bush snakket mandag både med Tyrkias president Abdullah Gül og med Iraks statsminister Nouri al-Maliki. Han lovte å hjelpe Tyrkia i kampen mot PKK-geriljaen, men uten å si konkret hva hjelpen kan bestå i.

USA, som er avhengig av Incirlik-basen i det sørlige Tyrkia som et viktig senter for å forsyne styrkene i Irak og Afghanistan, frykter at en invasjon av det relativt fredelige Nord-Irak ville undergrave anstrengelsene for å stabilisere Irak.

USA presser.

Samtidig presser USA de irakiske myndighetene i Bagdad og de kurdiske myndighetene i Nord-Irak til å slå til mot PKK.

Talsmannen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Gordon Johndroe, sa at Maliki hadde lovet Bush at Irak ville samarbeide med USA og Tyrkia for å få slutt på PKKs angrep fra irakisk jord.

Også utenriksminister Condoleezza Rice var på telefonen mandag med aktørene i regionen. Hun snakket både med Erdogan for å be ham vente med å gå til aksjon, og med presidenten i det kurdiske Nord-Irak, Massoud Barzani.

Rice og den britiske utenriksministeren David Miliband, som er på besøk i Washington, sendte ut en felleserklæring der de ba Irak og Tyrkia om å samarbeide mot PKK. (©NTB)