Meny

Over 600 boliger ødelagt av brann i California

Over 600 boliger ødelagt av brann i California

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 900 boliger er ødelagt av brannene som raser over det sørlige California.

San Diego (NTB-AP-Reuters): 1.500 soldater fra nasjonalgarden blir satt inn i slukningsarbeidet i California, der hundretusener av mennesker har måttet flykte fra de hissige brannene.

Nå har guvernør Arnold Schwarzenegger bedt mer enn en halv million mennesker om å evakuere. 


Brannene piskes fram over knusktørre åser og villaområder sør i den amerikanske delstaten.

Minst 900 hus er lagt i aske ifølge Los Angeles Times, og brannene tegner et oransje og gult mønster av flammer om natten over det tørre landskapet. Mange steder minner flammene om lava fra vulkaner.

- Det er som atomvinter, som Armageddon. Det så ut som verdens ende, sa en brannmann fra San Diego, Mitch Mendler.

Minst 14 branner brenner ute av kontroll mellom grensa til Mexico i sør og Santa Barbara i nord, både langs kysten og i fjellene bak Los Angeles. I ferieområdet Lake Arrowhead strøk minst 130 hus med.

Vind fra ørkenen

Vindkast med kulings styrke, den såkalte Santa Ana-vinden som blåser vestover fra den glovarme ørkenen i det indre av California, sørger for at brannene spres ved at glør blir blåst flere kilometer av gårde og antenner nye branner i det knusktørre buskaset.


Ifølge meteorologene er det ikke håp om at vinden legger seg før tirsdag, og så lenge vinden blåser så sterkt som den gjør, er det lite håp om å få kontroll over brannene.

Satellittbilder viser en enorm og tjukk sky av svart røyk som driver ut over Stillehavet.


Tusener av hus

Ifølge myndighetene mandag kveld var minst 655 bolighus brent ned til grunnen, og 168 forretninger og andre byggverk er også ødelagt.


Flere tusen hus står i fare for å bli flammenes rov, og 265.000 mennesker har måttet evakuere sine hjem.


Minst en person har omkommet, og flere titall er skadd, blant dem mange brannmenn. Minst 80.000 hektar er herjet av brannene.


Alarmberedskap

Guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte mandag alarmberedskap og ga ordre om at 1.500 soldater fra nasjonalgarden blir satt inn i slukningsarbeidet. Nabostatene Nevada og Arizona har sendt brannmannskaper for å hjelpe.


Guvernøren besøkte et stadion i San Diego som er åpnet for 10.000 mennesker som har måttet forlate sine hjem og som sitter på tribunene der de i stillhet følger med på brannenes utvikling på TV.


Blant de mange som måtte evakueres, var hundrevis av pasienter som ble flyttet med sykebiler og skolebusser fra et sykehus og et sykehjem i San Diego, og rundt 1.000 fanger fra et fengsel i Orange County.


Skuespillerne Mel Gibson, Kelsey Grammer og Victoria Principal er blant kjendisene som har måttet rømme fra sine hus i den velstående forstaden Malibu utenfor Los Angeles, der stjernene bor. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus