Tyrkia sender flere soldater til grensen mot Irak

Tyrkia sender flere soldater til grensen mot Irak
Tyrkia sender flere soldater til grensen mot Irak

Flere titall tyrkiske militære kjøretøyer rullet mandag mot grensen til Irak. Samtidig var det store antikurdiske demonstrasjoner i Istanbul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgens bakholdsangrep mot en tyrkisk militærpatrulje sørøst i landet, der 12 tyrkiske soldater ble drept og åtte andre fortsatt er savnet, har ført Tyrkia et langt skritt nærmere mulige angrep på kurdiske baser i Nord-Irak.

Ifølge en kameramann fra nyhetsbyrået AP besto kolonnen av minst 50 militærkjøretøyer fullastet med soldater og våpen som var på vei fra Sirnak til Uludere sørøst i Tyrkia, rett ved grensen til Nord-Irak.

Det er ikke klart om kjøretøyene ble sendt for å forsterke styrkene som er i kamp med kurdisk gerilja på tyrkisk jord, eller om det er en forberedelse på angrep i Irak. Over 10.000 tyrkiske soldater er allerede i beredskap i grenseområdene, i tillegg til en rekke jagerfly og kamphelikoptre.

Demonstrasjoner

Bakholdsangrepet mot de tyrkiske soldatene har skapt store protester i Tyrkia. Også mandag var det store demonstrasjoner mot kurderne. «Ned med PKK» ropte flere tusen demonstranter som hadde samlet seg i Istanbul.

Demonstrasjonen var organisert av et opposisjonsparti, og var den hittil siste i en rekke protester mot de kurdiske opprørsgruppene etter helgens angrep.

Demonstrantene krevde også at statsminister Recep Tayyip Erdogan går av og at angrepet blir gjengjeldt, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan. Lignende demonstrasjoner fant også sted i flere andre byer rundt om i landet.

USA advarer


Søndagens angrep kom kun få dager etter at regjeringen i Ankara fikk grønt lys fra nasjonalforsamlingen om å gå til angrep på kurdiske stillinger i Nord-Irak.

Både USA, regjeringen i Irak og det kurdiske selvstyret i Nord-Irak oppfordrer Tyrkia til å avstå fra angrep, fordi det kan gjøre situasjonen i området enda mer ustabil. Men presset på myndighetene i Ankara øker på hjemmebane. «Nå er det nok», skriver avisen Cumhuriyets mandag, mens avisen Yeni Safak skriver «Vi er alle rekrutter».

På spørsmål om et forestående angrep, svarte imidlertid den tyrkiske forsvarsministeren Vecdi Gonul at det ikke foreligger «noen umiddelbare planer».

- Vi liker å gjøre slike ting sammen med amerikanerne, sa han.

Ekstraordinært møte

Statsminister Erdogan sammenkalte mandag inn regjeringen til møte for å drøfte et eventuelt angrep i Nord-Irak. Søndag sa han at han forventer at USA vil «handle raskt» mot kurdiske stillinger i Irak.

Tyrkia anklager det kurdiske selvstyret i Nord-Irak for å gi geriljaen frie hender. Iraks president Jalal Talabani, som selv er kurder fra denne regionen, oppfordret søndag PKK til å legge ned våpnene og bli et fredelig politisk parti.

Men, la han til: - Vi kommer ikke til å overlevere en eneste kurder til Tyrkia. Ikke engang en kurdisk katt. (©NTB)

Les også: Står med 100.000 soldater langs Iraks grense

Personvernpolicy