Meny

Rema 1000 trekker tilbake laks med listeria

Rema 1000 trekker tilbake laks med listeria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema 1000 har funnet listeriabakterier i et parti skivet gravet laks fra Godehav. Partiet trekkes umiddelbart fra markedet.

Fakta:
* Bakterien listeria monocytogenes finnes mange steder i miljøet. Risikoen for å få den i matvarer er derfor relativt stor.

* De fleste får i seg bakterien ofte, uten å bli syke av den. Det er vanligvis nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom.

* Det er særlig svekkede personer, som nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar, som blir syke.

* Det er høy dødelighet blant dem som blir syke, mellom 20 og 30 prosent.

* Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

* Mellom 1999 og 2004 ble det årlig meldt om mellom 17 og 21 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge. Fordi mange har infeksjon uten særlige symptomer, antas mørketallene å være store.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)
Rema 1000 sperret mandag alt salg av Godehav Gravet laks skivet 100 gram med holdbarhetsdato fra 2.12.07 til 13.12.07.

- Vi foretar rutinemessige prøver av våre egne produkter, og det var i denne kontrollen det ble avdekket for høye verdier av listeria i den gravede laksen, sier innkjøpsdirektør Martin Klafstad til NTB.

Den gravede laksen er ofte et «problem» for matvarekjedene siden den ikke blir varmebehandlet.

- Det er imidlertid første gang vi har funnet listeria i våre produkter. Dette partiet laks er sperret og trukket tilbake. Noen kan ha kjøpt varer fra dette partiet i løpet av de siste par ukene, og vi ønsker derfor at de ikke spiser dette, sier Klafstad.

I løpet av de siste ukene har Folkehelseinstituttet fått bekreftet tolv tilfeller av listeriose etter utbruddet ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. To av pasientene ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet er døde.

Fredag i forrige uke ble det kjent at Mattilsynet hadde påvist høye verdier av listeria i to typer ost fra Varø gardsmeieri. Produkter fra denne produsenten skal ha vært brukt ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus