Rema 1000 trekker tilbake laks med listeria

Rema 1000 trekker tilbake laks med listeria
Rema 1000 trekker tilbake laks med listeria

Rema 1000 har funnet listeriabakterier i et parti skivet gravet laks fra Godehav. Partiet trekkes umiddelbart fra markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:
* Bakterien listeria monocytogenes finnes mange steder i miljøet. Risikoen for å få den i matvarer er derfor relativt stor.

* De fleste får i seg bakterien ofte, uten å bli syke av den. Det er vanligvis nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom.

* Det er særlig svekkede personer, som nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar, som blir syke.

* Det er høy dødelighet blant dem som blir syke, mellom 20 og 30 prosent.

* Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

* Mellom 1999 og 2004 ble det årlig meldt om mellom 17 og 21 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge. Fordi mange har infeksjon uten særlige symptomer, antas mørketallene å være store.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Rema 1000 sperret mandag alt salg av Godehav Gravet laks skivet 100 gram med holdbarhetsdato fra 2.12.07 til 13.12.07.

- Vi foretar rutinemessige prøver av våre egne produkter, og det var i denne kontrollen det ble avdekket for høye verdier av listeria i den gravede laksen, sier innkjøpsdirektør Martin Klafstad til NTB.

Den gravede laksen er ofte et «problem» for matvarekjedene siden den ikke blir varmebehandlet.

- Det er imidlertid første gang vi har funnet listeria i våre produkter. Dette partiet laks er sperret og trukket tilbake. Noen kan ha kjøpt varer fra dette partiet i løpet av de siste par ukene, og vi ønsker derfor at de ikke spiser dette, sier Klafstad.

I løpet av de siste ukene har Folkehelseinstituttet fått bekreftet tolv tilfeller av listeriose etter utbruddet ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. To av pasientene ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet er døde.

Fredag i forrige uke ble det kjent at Mattilsynet hadde påvist høye verdier av listeria i to typer ost fra Varø gardsmeieri. Produkter fra denne produsenten skal ha vært brukt ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. (©NTB)

Personvernpolicy