Burmas hemmelige krig

Burmas hemmelige krig
Burmas hemmelige krig
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Krigen mot de etniske minoritetsgruppene øst i Burma er minst like brutal som reaksjonene mot de demonstrerende munkene var, sier eksperter. En halv million er internt fordrevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
PÅ FLUKT:
En gruppe karenske flyktninger ved en grenseovergang til Thailand. Bildet er tatt i februar 1997. Foto: Scanpix/Reuters.

- Grenseområdene er nå totalt under hærens kontroll. Brutaliteten blant de menige soldatene er utrolig, sier Jack Dunford, en av de fremste ekspertene på den humanitære krisen i Øst-Burma.

Dunford er direktør for Thailand Burmese Border Consortium (TBBC), som koordinerer arbeidet med nødhjelp til menneskene som lever permanent i thailandske flyktningeleire. De kommer for en stor del fra grensetraktene øst i Burma, og tilhører etniske minoritetsgrupper som i årevis har blitt utsatt for brutale overgrep fra det burmesiske militæret.

- Skjult krise
- Dette er en skjult krise på massiv skala som har fått svært liten oppmerksomhet, sier Dunford.

Mandag presenterte han rapporten «Internal Displacement in Eastern Burma 2007 Survey» i Oslo, på et seminar i regi av Kirkens Nødhjelp.

TBBC antar at minst 500 000 mennesker er internt fordrevne i Øst-Burma.

Les også ABC Nyheters intervju med regissøren Milena Kaneva, som har jobbet med å dokumentere overgrep mot karenfolket øst i Burma: Krever OL-boikott

- De etniske gruppene i Burma har ikke fått en stemme, og det internasjonale samfunnet har vært trege med å anerkjenne deres behov. Når folk forrige måned fikk se scenene fra Rangoon håper jeg det vil være mulig for dem å tro historiene vi daglig formidler fra grenseområdene. Hensynsløsheten til soldatene er ekstrem.

Sammenstøt
Ifølge rapporten har omkring 76.000 mennesker bare i år blitt tvunget til å forlate sine hjem på grunn av væpnede sammenstøt og menneskerettighetsbrudd. Burma er et etnisk svært sammensatt land. Den burmesiske majoritetsbefolkningen lever i sentrum av landet, mens de etniske minoritetsgruppene lever ved grensen mot Thailand, i øst.

- De har sin egen kultur, egne språk, egne myndigheter og søker større autonomi. Burmesiske myndigheter har ikke vist noen interesse for dette, og har enten tvunget minoritetsgruppene inn i våpenhvileavtaler eller slått dem på slagmarken, sier Dunford.

- Befolkningen terroriseres på daglig basis av militærpatruljer.

Flytter landsbyer
Organisasjonen anslår at mer enn 3000 landsbyer i grensetraktene har blitt ødelagt, tvangsflyttet eller forlatt mellom 1996 og 2006.

- Hæren ødelegger eller tvangstømmer landsbyer, før de minelegger dem slik at områdene ikke kan brukes. Befolkningen bringes til nye bosetninger der de brukes som tvungen arbeidskraft, sier Dunford.

- Regimet setter i gang med å utnytte naturressursene i områdene de har overtatt. Det planlegges damanlegg som vil sette store områder under vann.

- Flyktninger vi møter i Thailand forteller om alle former for menneskerettighetsbrudd. Vi har mottatt mange rapporter om hvordan folk simpelthen blir drept når de er for trette.

- Ser man på den totale mengden flyktninger snakker man, i Øst-Burma og Thailand, om minst 2,5 millioner mennesker, sier Jack Dunford.