Sirkus Valla

Sirkus Valla
Sirkus Valla
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er verken bitter eller innesluttet, sier den tidligere LO-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et skandalehungrig pressekorps som mannsterke møtte opp da Gerd-Liv Valla i dag lanserte boken med den symboltunge tittelen «Prosessen». En bok som den tidligere LO-lederen selv karakteriserte som en «dagbok» fra de dramatiske dagene vinteren 2007.

Dessverre måtte den fullsatte salen ta til takke med halvlunkne rester. De saftigste godbitene fra boken hadde allerede i forrige uke blitt lekket via de største mediekanalene.

Et sultent pressekorps. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Et sultent pressekorps. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Derfor var det en merkelig følelse av at nyhetens verdi rundt «Prosessen» var synkende allerede idet Valla entret rommet i formiddag. Noe som resulterte i at de fleste pressefolkene satt ytterst på stolen - klare til å rykke ut dersom noen ytterlige skandaler skulle bli avdekket. Det var det imidlertid ikke noen særlig fare for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpen, men lukket

For Valla selv så ut til å ha full kontroll over massene. Kledd i en partinøytral og høylytt sølvjakke gjentok hun gang på gang at boken var hennes historie og hennes versjon av sannheten. Som hun skriver i forordet:

«Mitt valg var følgende; enten måtte jeg la være å skrive historien, ellers måtte den fortelles så sann som mulig, slik jeg opplevde den. Jeg valgte det siste.»

Men på pressekonferansen i dag var hun kanskje ikke like åpenhjertig som det boken lover. Hun ville ikke si noe i klartekst om sitt forhold til ulike personer som blir omtalt i «Prosessen». Valla begrenset seg til å uttale at hun var «forundret» over hvordan enkelte mennesker rundt henne hadde reagert under krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var «forundret» over Martin Kolberg og ikke minst «forundret» over Jens Stoltenberg.

Dette til tross for at hun i boken flere steder refererer til statsministeren som en fomlete og svak person som sviktet henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrike-Jens

I et svært åpenhjertig kapittel i boken, som allerede nå er gjengitt i flere medier, forteller Valla om en telefonsamtale hun hadde med statsministeren samme dag som hun mottok drapstrusler.

På vei til talerstolen.På vei til talerstolen.

«Jens blottlegger en side av seg selv som jeg aldri har sett», skriver Valla.

Hun mener det var unødvendig av flere Ap-topper å bringe opp hvorvidt hun bør trekke seg som leder av valgkomiteen på det tidspunkt.

«Det kunne dere spart dere for», mente Valla, hvorpå Jens «roper inn i røret, nærmest skriker»:

«Det sier du? Som har håndtert en personalsak helt elendig! Du som sparket oss da vi lå nede!»

Les også: - Jens mente jeg hadde for mye makt

«På mange måter»

Og det var særlig forholdet til statsministeren pressen var opptatt av i dag.

- Jeg har brukt masse tid på å få ham valgt til leder, og jobbet masse for å få til en rødgrønn regjering, og jeg synes de har gjort en god jobb. Det jeg beskriver i denne boken er dagene i perioden fra januar til mars, en veldig tøff tid for meg og hvordan jeg opplevde den. Jeg synes Jens på mange måter gjør en ypperlig jobb, sier Gerd Liv Valla om Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formuleringen «på mange måter» var svært tvetydig, og det var tydelig for alle at forholdet mellom de to er anstrengt. Valla kunne blant annet fortelle at hun og Jens ikke lenger går sine berømte turer rundt Sognsvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptatt av pressen

Valla avslørte at hun følger svært nøye med det meste som blir sagt og skrevet om henne i mediene. Flere ganger refererte hun til tidligere intervjuer, debatter og utspill i pressen med imponerende nøyaktighet. Hun fortalte at hun tidligere har hatt et godt forhold til media, men at det var flere forhold som ble ødelagt i løpet av «prosessen». I boken skriver hun at hun tidvis følte seg knekt, men at hun klarte å holde masken foran kameraene.

«Da jeg var personlig rådgiver og statssekretær for Gro Harlem Brundtland, lærte hun meg mye mye om det å kvinne seg opp. Gro kunne være forferdelig sliten på bakrommet, men når hun gikk ut til pressen, var hun en helt annen person».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valla og VG

Valla uttrykte flere ganger sin misnøye eller skal vi si «forundring» over VG.

- Jeg skriver og i forordet at gjennom hele Fougner-utvalgets arbeid ble det systematisk lekket til VG. Mediedekning som i omfang tilsvarte en dobbel tsunami var styrt av lekkasjer bare fra den ene siden. Var det feil fra vår side? Jeg stiller spørsmålet har ikke svaret, konstaterte Valla under pressekonferansen.
Flere steder i boken skriver hun om forholdet til den store avisen.

Hun skriver blant annet at hun lar Dagsavisen få nyheten om at hun beklager dersom hun har såret Ingunn Yssen:

«Dagsavisen får nyheten eksklusivt. VG, som ellers ville vært naturlig, orker ingen av oss tanken på».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et annet avsnitt skriver hun:

«Når skal VG miste sin troverdighet?»

Valla ga imidlertid mikrofonen videre til informasjonsansvarlig i Cappelen, Ingunn Lindborg, da det ble påpekt at forlaget hadde lekket eksklusive utdrag av boken nettopp til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når vi skal ha ut en stor og viktig sak og selge en bok bruker vi det største mediet, fortalte Lindborg.

Kvinnet seg opp

Gerd Liv Valla hadde tydligvis «kvinnet seg opp» før dagens mediestorm.

- Jeg er ikke bitter, jeg er forbauset, gjentok hun, om og om igjen.

Mot slutten av pressekonferansen begynte stadig flere journalister å løpe ut døren, på vei mot nok en fet overskrift eller ingress:

- Jeg er verken bitter, innesluttet eller synes jeg har et dårlig liv, sa Gerd-Liv Valla.

Og dermed sikret hun seg én til.