Ørevoks kan knuse drømmen

Et pinlig videoklipp på YouTube kan ødelegge statsministerdrømmen til den australske opposisjonspolitikeren Kevin Rudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et seks år gammelt klipp er i ferd med å ødelegge valgkampen til han som av mange er regnet for å bli Australias neste statsminister.

Klippet, som nylig har dukket opp på YouTube, viser den kristne, australske opposisjonspolitikeren Kevin Rudd idet han plukker seg selv i øret - og putter fingeren i munnen.


Det pinlige videoklippet har spredt seg som ild i tørt gress den siste tiden, og har blitt behørig omtalt av flere nasjonale aviser og harselert med av politiske kommentatorer.

For øreplukkingen til Rudd faller ikke i smak hos den jevne australer, som i innlegg på YouTube kaller hendelsen for «smakløs», «kvalmende» og «avskyelig».

Andre ser mer humoristisk på det uheldige opptrinnet og kommenterer tørt at Kevin Rudd i det minste ser ut til å være opptatt av miljø og resirkulering.

Innrømmet besøk på strippeklubb
Det er ikke første gang den australske opposisjonspolitikeren er i hardt vær. Tidligere i sommer måtte femtiåringen beklage at han gikk på strippeklubb da han besøkte New York som FN-observatør i september 2003.

I sin beklagelse bekreftet Rudd at han besøkte klubben, men at han ikke helt husker hva som skjedde den kvelden - fordi han rett og slett var for full.

Hendelsen fikk flere australiere til å stille spørsmål omkring Rudds moral.

Spørsmålene har ikke akkurat blitt færre etter at det nye videoklippet ble offentliggjort.

Leder målingene

Meningsmålingene de siste månedene har vist en solid ledelse for Kevin Rudds Labor parti. I den siste målingen som ble offentliggjort før videoklippet fikk ben å gå på, fikk han 59 prosent av stemmene. Nåværende statsminister John Howard og hans Liberalnasjonale koalisjon fikk 41 prosent.

Rudd ble leder for Labor i desember 2006, og har siden klatret høyt på meningsmålingene i Australia. Rudd har lovet å trekke de australske soldatene ut av Irak. Et regjeringsskifte vil trolig også føre til at Australia slutter seg til Kyotoavtalen.

Det er uklart om avsløringene vil ødelegge sjansene i valget 24. november.

Celebert selskap

Kevin Rudd er i celebert selskap. Rett som det er dukker det opp avslørende og pinlige videoklipp av topp-politikere på Internett. Ett feilskjær med fingeren i det offentlige rom - og du kan være sikker på at det er noen med kamera der klar for å legge det ut på YouTube eller tilsvarende nettsteder.

Storbritannias Gordon Brown ble filmet mens han tilsynelatende pillet seg i nesa under en spørrerunde i det britiske underhuset i mars i år. Mens Tony Blair talte kan Brown sees i bakgrunnen hvor han helt åpenlyst og opptil flere ganger piller seg i nesa, for deretter å føre pekefingeren mot munnen.

Brown avsluttet seansen med å tørke av fingeren på sitt rødlilla slips.

Klippet var imidlertid ikke nok til å ødelegge for Brown, som overtok posisjonen som statsminister 27. juni.Personvernpolicy