Sviende nederlag for tvillingregimet i Polen

Sviende nederlag for tvillingregimet i Polen
Sviende nederlag for tvillingregimet i Polen

Unge og urbane velgere strømmet til valgurnene i Polen søndag og sørget for å tilføye statsminister Jaroslaw Kaczynski et sviende nederlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Warszawa (NTB-AFP-Reuters): Ny statsminister blir Donald Tusk fra det liberale høyrepartiet Borgerplattformen.
Statsminister Kaczynski innrømmet sent søndag kveld nederlaget og gratulerte Tusk med valgseieren. Men tvillingbroren Lech, som er president, er ikke på valg før 2010 og har lovet å gjøre livet surt for Tusk.
Ifølge to valgdagsmålinger fikk Borgerplattformen 44 prosent av stemmene, mens statsminister Kaczynskis Lov og Rettferdighetsparti fikk 31 prosent.
Det innebærer nesten en fordobling for Borgerplattformen, men også en framgang på 4 prosentpoeng for Lov og Rettferdighetspartiet.
De to høyreekstreme og populistiske alliansepartnerne til Kaczynski ble begge feid ut av nasjonalforsamlingen. De fikk 1 prosent av stemmene hver, mot 11 og 8 prosent ved forrige valg, og kom ikke over terskelen på 5 prosent.

Tilbake til Europa

I sin seierstale takket Tusk de polske velgerne og lovet å gjøre Polen til et godt hjem for befolkningen.
- Velgerne viste hele Europa at de i vanskelige tider kan ta vare på sitt land på en ansvarlig måte, sa en glad og takknemlig påtroppende statsminister.
En talsmann for Borgerplattformen, Bronislaw Komorowski, lovte at den nye regjeringen nå vil føre Polen «tilbake til hjertet av Europa» og raskt ratifisere den nye EU-traktaten. Partiet vil også innen 2008 trekke de polske styrkene ut av Irak-krigen som er svært upopulær.
Kaczynski sa i sin tale at hans parti hadde mislyktes mot en bred front, men han lovte å være en hard og tøff opposisjon.

Komfortabelt flertall

Borgerplattformen får ifølge foreløpige beregninger 227 mandater i nasjonalforsamlingen, bare fire mandater fra rent flertall. Det er enestående i historien til Polen, hjemlandet til uttrykket polsk riksdag.
Sammen med den sannsynlige samarbeidspartneren, det sentrumsorienterte Polske Bønder som får 27 mandater, ligger det an til at Tusk kan danne en stabil regjering med komfortabelt flertall.
Den demokratiske venstrealliansen, som ledes av tidligere president Aleksander Kwasniewski, får 12 prosent, en liten framgang på 1 prosentpoeng.
Venstrealliansen forblir i opposisjon, men vil støtte regjeringens EU-politikk. Til sammen ser det ut til at de tre partiene får stort nok flertall til å nøytralisere president Lech Kaczynskis veto.

Unge og urbane

Borgerplattformen har sin styrke blant ungdom i byene, som takket være EU-medlemskapet opplever sterk vekst. Den støttes også av finansmarkedene og næringslivet, som nå forventer skattekutt og privatiseringer og en prosess mot at Polen blir med i eurosonen.
Kaczynski-brødrene har sin styrke blant sterkt katolske, nasjonalistiske og eldre velgere på landsbygda, der mange føler at utviklingen har gått dem forbi.
Frammøtet var på over 55 prosent, det høyeste i et valg til nasjonalforsamling siden 1989 og langt over det miserable frammøtet på 40 prosent for to år siden, da Kaczynski vant.

Lettelse

Lettelsen er trolig stor i EU over nederlaget til det EU-skeptiske Lov og Rettferdighetspartiet, etter Kaczynski-brødrenes trenering av prosessen mot en ny EU-traktat, som det etter harde forhandlinger ble enighet om i Lisboa torsdag.
Til EU-ledernes store fortvilelse forhalte Kaczynski-brødrene prosessen for å forsøke å presse fram flere representanter for Polen og polsk vetorett.
Spesielt i Tyskland, som i sin tid hjalp Polen inn i EU, er nok lettelsen stor. Etter mange års forsoningsarbeid var Kaczynski-brødrene ufine nok til å trekke fram Nazi-Tysklands overfall på Polen som argument for større makt i EU.
- Det blir et klart stilskifte, og Polens troverdighet blir gjenopprettet. Nå har vi mulighet til å bli et normalt europeisk land. Dette betyr slutten på en mørk periode som nå er over før alvorlig skade er skjedd, sa Zbigniew Lewicski ved Warszawa-universitetet da valgresultatet ble kjent. (©NTB)

Personvernpolicy