Står med 100.000 soldater langs Iraks grense

Tyrkia går hardt til verks mot de kurdiske separatistene etter at minst tolv tyrkiske soldater ble drept i sammenstøt sørøst i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den tyrkiske hæren ble 17 soldater og 32 opprørere drept da den kurdiske PKK-geriljaen angrep en militærpatrulje nær grensa til Irak i Hakkari-provinsen sørøst i Tyrkia.

PKK-geriljaen sier den har tatt en rekke tyrkiske soldater som gisler, og tyrkiske myndigheter opplyser at ti soldater er savnet.

Angrepet begynte like etter midnatt søndag, og kampene fortsatte utover dagen. Den tyrkiske hæren skjøt artillerigranater mot en rekke mål langs grensa, og kamphelikoptre ble satt inn for å overvåke geriljaens fluktruter.

Krisemøte

PKK-angrepet er det blodigste på mer enn ti år, og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kalte inn til et krisemøte med militæret og en rekke regjeringsmedlemmer søndag kveld.

- Vi vil fatte en beslutning om hva vi vil gjøre videre etter disse samtalene, sa Erdogan på tyrkisk fjernsyn.

Krisemøtet skulle begynne klokka 20 lokal tid i hovedstaden Ankara. Både militærsjefen Yasar Buyukanit og president Abdullah Gül skulle være til stede.

- Vi planlegger et streiftog over grensa, men ikke med det første. Vi ønsker å gjøre dette i samråd med USA, sa forsvarsminister Vecdi Gonul etter samtaler med USAs forsvarsminister Robert Gates i Ukrainas hovedstad Kiev.

- Vi er veldig opprørte

Onsdag trosset den tyrkiske nasjonalforsamlingen advarsler fra USA og godkjente en militær offensiv mot kurdiske opprørere inne i Irak. Søndag forsikret Erdogan om at han er villig til å sette offensiven ut i livet.

- Vi er veldig opprørte. Nasjonalforsamlingen har gitt oss tillatelse til å handle, og innenfor disse rammene vil vi gjøre det som må gjøres, sa Erdogan.

Den tyrkiske regjeringen er den siste tiden blitt utsatt for et sterkt press for å gjøre noe med konflikten med de kurdiske opprørerne, og flere eksperter tror et angrep på irakisk side av grensa er nært forestående. Men statsministeren advarer befolkningen mot å miste fatningen.

- Jeg forventer en rolig tilnærming, langt fra opphisselse og basert på sunn fornuft, sa Erdogan søndag.

Tyrkia har utplassert hele 100.000 soldater langs grensa mot Irak for å stoppe PKK-soldater som forsøker å ta seg inn i Tyrkia fra leirer i Nord-Irak. Ifølge tyrkiske myndigheter er det rundt 3.500 PKK-soldater i disse leirene.

- Ingen utlevering

Den irakiske utenriksministeren Hoshyar Zebari oppfordret i forrige uke kurdiske opprørere til å forlate Irak. Men Iraks president Jalal Talabani nekter å utlevere sentrale personer i den kurdiske opprørsbevegelsen til Tyrkia.

- En utlevering av PKK-ledere til Tyrkia er en drøm som aldri vil gå i oppfyllelse, sa Talabani på en pressekonferanse i byen Arbil i Nord-Irak søndag.

- Hvis den mektige tyrkiske hæren ikke kan utslette dem eller pågripe dem, hvordan skulle vi klare å pågripe dem og utlevere dem til Tyrkia? spurte Talabani, som samtidig lovte å forsvare landet mot et eventuelt tyrkisk angrep.

Fordømmer trusselen

Søndag vedtok Iraks nasjonalforsamling en resolusjon som fordømmer trusselen fra Tyrkia.

- Iraks nasjonalforsamling vil fordømme trusselen om å bruke makt for å løse striden. Den føler at den tyrkiske nasjonalforsamlingens beslutning om å bruke makt ikke oppmuntrer bilaterale forbindelser, heter det i resolusjonen.

Mer enn 37.000 mennesker er drept siden den kurdiske opprørsbevegelsen PKK grep til våpen i kampen for selvstyre i de kurdiske områdene av Tyrkia i 1984. PKK regnes både av USA og EU som en terrorbevegelse. (©NTB)

Personvernpolicy