Cheney truer Iran

Cheney truer Iran
Cheney truer Iran

USAs visepresident Dick Cheney truer med alvorlige konsekvenser hvis Iran fortsetter å anrike uran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:
USA skjerper tonen overfor Iran, og sier at det vil få "alvorlige følger" dersom landet fortsetter sin atomprogram. Foto: Reuters / Larry Downing / Scanpix.

- Det iranske regimet må forstå at hvis det fortsetter langs dagens kurs, er verdenssamfunnet beredt til å la det får alvorlige følger, sa Cheney i en tale søndag.

USA og dets allierte vil ikke tillate at Iran får atomvåpen, forsikrer Cheney. Han mener Iran drøyer og villeder for å vinne tid i forhandlingene om landets atomprogram.

- Iran er et voksende hinder mot fred, sa Cheney i sin tale på Washington Institute for Near East Policy.

Cheneys uttalelse om Iran kommer kun få dager etter at president George W. Bush advarte om at tredje verdenskrig kan bryte ut hvis iranerne skaffer seg atombomber. Den amerikanske regjeringen sier den ønsker å løse konflikten om atomprogrammet med diplomatiske midler, men har ikke utelukket flyangrep mot iranske forskningsanlegg og militære mål.

En tøffere linje overfor Iran

Lørdag ble det klart at Ali Larijani trekker seg fra jobben som sjefforhandler i de pågående internasjonale samtalene om Irans atomprogram. Larijani etterfølges av Saeed Jalili.

Både Larijani og Jalili vil denne uken delta i samtaler om Irans atomprogram i Roma. De to vil møte EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana tirsdag.

Irans bytte av forhandlingsleder bærer bud om en tøffere linje i de internasjonale samtalene om landets atomprogram, tror analytikere.

Diplomater som har møtt Jalili, sier han har et rykte på seg for å være urokkelig i sine standpunkter. - Hans spesialitet er monolog, ikke dialog, sier en diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

- Politikken står fast

Men ifølge iranske myndigheter vil landet stå fast ved sin nåværende strategi i striden om landets atomprogram.

- Presidenten var enig i Larijanis avgang, men Iran har uforanderlige målsettinger i atomspørsmålet, sa Mohammad Ali Hosseini, som er talsmann for Irans utenriksdepartement.

- At enkeltpersoner blir byttet ut, innebærer ingen endring i Irans atompolitikk, sier presidentens rådgiver Mojtaba Samareh Hashemi. (©NTB)

Personvernpolicy