Tyrkerne i krisemøte

Tyrkerne i krisemøte
Tyrkerne i krisemøte

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan innkalte søndag hæren til krisemøte etter at 16 soldater er drept av kurdiske opprørere nær grensen til Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:

En tyrkisk soldat. Den tyrkiske statsministeren har innkalt hæren til krisemøte etter at 16 soldater er drept av kurdiske opprørere nær grensen til Irak. Foto: REUTERS / Fatih Saribas / Scanpix.

Samme dag fordømte Irak Tyrkias trusler om en militær operasjon i nord-Irak.

Soldatene ble drept da opprørerne angrep en militærbase i provinsen Hakkari sørøst i landet nær grensa til Iran og Irak, ifølge fjernsynskanalen NTV.

Minst 15 soldater skal også være såret i angrepet, som ifølge sikkerhetskilder fortsatt pågikk søndag formiddag.

Dette er de første tyrkiske soldatene som er drept siden onsdag, da den tyrkiske nasjonalforsamlingen trosset advarsler fra USA og godkjente en militær offensiv mot kurdiske opprørere inne i Irak.

Oppfordrer til sunn fornuft

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan besluttet søndag å holde et krisemøte med militæret og en rekke regjeringsmedlemmer samme kveld

- Vi vil fatte en beslutning om hva vi vil gjøre videre etter disse samtalene, sa Erdogan i en uttalelse sendt på tyrkisk fjernsyn.

Statsministeren oppfordret også befolkningen, som den siste tiden har lagt sterkt press på den tyrkiske regjeringen til å gjøre noe med konflikten med de kurdiske opprørerne, til å beholde fatningen.

- Jeg forventer en rolig tilnærming, langt fra opphisselse og basert på sunn fornuft, sa han.

Møtet vil finne sted klokken 20 lokal tid i hovedstaden Ankara. Både sjef for militæret Yasar Buyukanit og president Abdullah Gül vil være til stede, og statsminister Erdogan avbrøt søndag et besøk i Istanbul for å dra til Ankara for å delta på møtet.

Irak fordømmer

Søndag vedtok Iraks nasjonalforsamling en resolusjon som fordømmer trusselen fra Tyrkia, med 183 av 275 stemmer.

- Iraks nasjonalforsamling vil fordømme trusselen om å bruke makt for å løse striden. Den føler at den tyrkiske nasjonalforsamlingens beslutning om å bruke makt ikke oppmuntrer bilaterale forbindelser, heter det i resolusjonen.

Den irakiske utenriksministeren Hoshyar Zebari oppfordret i forrige uke kurdiske opprørere til å forlate Irak.

Syrias president Bashar Assad ga imidlertid onsdag sin fulle støtte til en tyrkisk militæroperasjon og sa at det er Tyrkias «legitime rett». Iraks president Jalal Talabani uttalte at Assad med dette hadde gått over streken.

Mer enn 37.000 mennesker er drept siden den kurdiske opprørsbevegelsen PKK grep til våpen i kampen for selvstyre i de kurdiske områdene av Tyrkia i 1984. PKK regnes både av USA og EU som en terrorbevegelse. (©NTB)

Personvernpolicy