Skal selge Iraks fotball-landslag

Skal selge Iraks fotball-landslag
Skal selge Iraks fotball-landslag

Både Iraks fotballforbund og agent Gunnar Martin Kjenner kan få stor økonomisk gevinst etter ansettelsen av Drillo, men agenten avviser at jobben som landslagssjef er kjøpt og betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak hadde bestemt seg for Drillo lenge før det ble snakk om penger, så å antyde at denne jobben er kjøpt til Egil Olsen av norske interesser er bare tull, sier Gunnar Martin Kjenner til ABC Nyheter.

Det var i Aftenpostens A-magasin at opplysningene om Kjenners anskaffelse av rettighetene til sponsor- og TV-rettigheter for Irak kom frem. Ifølge A-magasinet skal den kjente advokaten og fotballagenten ha skaffet seg eneretten frem til VM i 2010. Det norske Uttenriksdepartementet (UD) skal også ha involvert seg i forhandlingene, fordi de vil bidra med midler til utviklingen av fotballen i Irak, både på anleggs- og organisasjonssiden.

Irakerne var veldig interesserte
Agenten innrømmer overfor ABC Nyheter at kommersielle interesser og støtte fra UD i Norge var tema da Drillos treårkontrakt som irakisk landslagssjef ble underskrevet i september.

- Det var snakk om en del midler til fred og forsoning, osv fra Utenriksdepartementet, forteller Gunnar Martin Kjenner.

Hvordan reagerte det irakiske fotballforbundet på det?

- Mitt inntrykk er at de var veldig interesserte, men det er jo umulig for meg å si om dette var avgjørende for den endelige avgjørelsen på noen som helst måte. Det eneste jeg vet er at de ville ha Drillo også før disse pengene kom på bordet.

Men, ifølge fredagens utgave av A-magasinet fristet du også med betydelige pengebeløp?

- Det er feil, og dette var ingen vesentlig del av forhandlingene. Jeg forklarte dem et Drillo er salgbar, og at det ville skape interesse fra blant annet media om de ansatte ham. Og, der har vel historien vist at jeg hadde rett?

Utenriksdepartementets Henrik Thune var til stede under forhandlingene i Amman, og han støtter Kjenners versjon av saken.

- Penger var ikke noe tema her, og mitt inntrykk var at Irak ville ha Drillo fordi de mente han var best. Irak er et land der det er langt viktigere at du er spiselig for alle grupperingene i det splittede landet, enn at du kommer med penger. Fotball er faktisk det eneste som forener alle irakere, både de som er anti- og der som er pro amerikanerne, sier Thune til ABC Nyheter.

Skal selge Drillo
Men, uansett om det var en del av forhandlingene eller ikke, Kjenner skal nå selge irakiske Drillos til Europa.

- Vi har shaka hands på det, men ikke skrevet noen avtale, forklarer Kjenner.

Så, du kan bli rik på dette du også?

- He he, det vet jeg ikke.

Har du solgt noen sponsorater?

- Nei, jeg har bare begynt å lufte interessen hos norske bedrifter. Men, uansett skjer det ikke noe før kampene mot Pakistan. Går ikke Drillos Irak videre fra dem, er det ikke noe å selge, slår Kjenner fast.

Mandag til uken går den første av to kamper mot Pakistan. Irak er avhengig av å slå pakistanerne for å få muligheten til delta i VM-kvaliken som starter i februar neste år.

Mer om Drillos Irak-engasjement:

* Drillo gikk på en smell

* Kan bli regnet som kollaboratør

* Drillos ultimate utfordring

* Drillo blir Irak-trener

Personvernpolicy