Riksadvokaten trakk forelegget mot NRK

Riksadvokaten trakk forelegget mot NRK
Riksadvokaten trakk forelegget mot NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten har trukket tilbake et forelegg mot tidligere NRK-sjef John G. Bernander etter Brennpunkt-dokumentaren om politiets etterforskningsmetoder i NOKAS-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed slipper Bernander å møte i retten tiltalt etter straffelovens paragraf 343 som gjelder brudd på «lovformelig nedlagt forbud.»

Det var høsten 2005 NRK sendte et Brennpunktprogram om jakten på NOKAS-pengene. I programmet gikk det fram at finansmannen Christer Tromsdal var politiinformant og namsretten mente hans sikkerhet dermed var truet.

Retten la derfor ned forbud mot å sende programmet, men Bernander trosset forbudet og programmet ble sendt to ganger.

Feil avgjørelse

Namsrettens beslutning utløste sterk kritikk fra pressens organisasjoner som mente det var et inngrep i ytringsfriheten. Senere ble saken behandlet i lagmannsretten som slo fast at det var feil å forby NRK å sende programmet.

Påtalemyndigheten opprettholdt imidlertid forelegget på 150 000 kroner. Begrunnelsen var at forelegget ikke hadde noe med tolkning av ytringsfriheten å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten mente det handlet om å respektere en rettslig kjennelse og mente det ikke spilte noen rolle om avgjørelsen i namsretten var korrekt eller ikke.

For påtalemyndigheten handlet det om at rettsvesenets avgjørelser må angripes med den type rettsmidler som rettsstaten har bestemt.

Ikke presedens

Riksadvokaten henlegger saken etter bevisets stilling, men antyder at det også har vært aktuelt med påtaleunnlatelse.

Samtidig understreker Tor-Aksel Busch at avgjørelsen ikke må tas til inntekt for at medier straffritt kan sette seg ut over rettslige avgjørelser som forbyr publisering.

Den som er uenig i et rettslig forbud mot publisering må få det overprøvd på regulær måte og brudd på forbudet er fortsatt straffbart, skriver Busch.

Han skriver at avgjørelsen er truffet under atskillig tvil og skyldes de helt særegne forhold i denne spesielle saken. (©NTB)