Listeriasmitte kan gi debatt om sykehusmat

Listeriasmitte kan gi debatt om sykehusmat
Listeriasmitte kan gi debatt om sykehusmat

Listeriabakterien som har ført til at to personer har omkommet ved sykehus, er oppdaget i ost fra et meieri i Nord-Trøndelag. Fredag ble nye tilfeller av listeriasmitte oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakterieprøver
Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas, fotografert med prøver på Listeria-bakterien på sykehuslaboratoriet fredag. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Antall smittede har dermed steget til 13. To smittede pasienter er døde. Hos den ene antar man at dødsårsaken skyldtes listeriabakterien, hos den andre er det mer uklart om vedkommende døde av listeria eller av en annen årsak. Begge de døde pasientene var svært svekkede i utgangspunktet.

– Tragisk

I jakten på smittekilden ved Rikshospitalet fant Mattilsynet fredag høye verdier av listeriabakterier i ostetypene Namcam (camembert) og Varø Brie, begge fra Varø Gardsmeieri. Verdiene var så høye at ostene blir trukket tilbake, og publikum advares mot å spise av dem. Ostene har holdbarhetsdato 23.10.07 eller 31.10.07. Alle andre varer fra Varø Gardsmeieri trekkes også tilbake midlertidig, til analyser har bekreftet at de er trygge.

– Dette er tragisk. Vi har selvsagt stanset all produksjon og trukket osten tilbake. Vi har fryst markedet, sier daglig leder Siv Lænn i Varø Gardsmeieri til NTB. Meieriet driver økologisk produksjon i Nærøy.

Det er fortsatt uvisst om bakteriefunnet i ostene har gitt det endelige svaret i smittejakten ved Rikshospitalet. Fortsatt gjenstår testing av 65 andre matvarer som har vært servert ved sykehuset.

Får vanlig mat

Den vanligste smittekilden for listeria er mat. Listeria finnes overalt i naturen og kan derfor finne veien inn i mange matvarer.

Pasientene ved norske sykehus får den samme maten som ved en hvilken som helst kantine. Friske personer tåler som regel listeria godt, mens svake personer, for eksempel de med nedsatt immunforsvar, lettere blir syke.

Kilder NTB har snakket med sier at det vil være rimelig om det i etterkant av denne saken kommer en debatt om sykehusmaten. Spørsmålet er om ikke pasienter, særlig de med dårlig immunforsvar, burde få mat med mindre risiko for listeriasmitte. Verken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet ville kommentere denne saken overfor NTB fredag.

Nedfrosset prøve

Samtidig blir dukker det opp stadig flere tilfeller av listeriasmitte. Fredag ble to nye tilfeller oppdaget, ved henholdsvis Rikshospitalet i Oslo og i Mosjøen i Nordland.

– Vi oppdaget dette tilfellet gjennom analyser av nedfrossede bakterieprøver fra pasienter som har hatt vage symptomer, sier informasjonskonsulent Pernille Lønne Mørkhagen ved Rikshospitalet til NTB.

Pasienten blir kontaktet og får behandling for listeriasmitten. Behandlingen består av penicillinproduktet ampicillin, som er effektivt mot listeria.

Ved Helgeland sykehus har en 80 år gammel mann hjernehinnebetennelse som følge av listeriasmitte. Det skal imidlertid gå bra med mannen, som kjøpte camembert fra Varø Gardsmeieri på en markedsdag i Mosjøen 20. september.

De øvrige smittetilfellene er oppdaget både ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Matoppbevaringsrom ved begge de berørte sykehusene er nå blitt vasket og desinfisert, samarbeidende institusjoner er orientert, og arbeidet med å identifisere og varslet risikopasienter foregår for fullt.

Bes søke lege

Pasienter som er utskrevet fra et av de to sykehusene og som får feber, bes ta kontakt med sin primærlege og opplyse om at man har vært pasient ved Rikshospitalet HF.

Gravide har en noe større risiko for å få infeksjon med listeria. Gravide som kan ha spist samme mat som de rammede pasientene (kald mat som ikke har vært oppvarmet) bes være påpasselige med å søke lege raskt dersom de får feber. (©NTB)

Personvernpolicy