Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen

Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen
Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen

Drapet på den russiske FSB-avhopperen Aleksandr Litvinenko i London i fjor er ennå ikke oppklart, men hans enke Marina mener det er viktig å fortelle historien allerede nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrev bok om mannen
Marina Litvinenko, som er enken til den avhoppede FSB-agenten Aleksandr Litvinenko, presenterte torsdag den norske utgaven av boka hun har skrrevet om drapet på mannen, «Litvinenko, en dissidents død». Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Det har vært et vanskelig og smertefullt år, men jeg mener nå at det er viktig å fortelle historien om hva som skjedde, både for å hjelpe andre og for å berge minnet om Sasja, sier Marina Litvinenko under lanseringen av den norske utgaven av boka hun sammen med Alex Goldfarb har skrevet om mannen

Den russisk-amerikanske forskeren Goldfarb hjalp i sin tid den tidligere obersten i det russiske etterretningsapparatet FSB og hans familie å flykte fra Russland.

Verken Marina eller Goldfarb er i tvil om at ordren om det dramatiske drapet må ha kommet fra høyeste hold i Russland, spesielt fordi det radioaktive stoffet polonium-210, som ble brukt som drapsvåpen, er underlagt svært streng kontroll og ikke er tilgjengelig for hvem som helst.

– Det er det perfekte drapsvåpen. Det etterlater ikke klare spor og er nesten umulig å spore, sier Goldfarb som selv er mikrobilog, og legger til at 97 prosent av det kjente poloniumet i verden er russisk og at det er underlagt strenge internasjonale registreringskrav. (©NTB)

Personvernpolicy