Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen

Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen
Litvinenkos enke med bok om drapet på mannen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet på den russiske FSB-avhopperen Aleksandr Litvinenko i London i fjor er ennå ikke oppklart, men hans enke Marina mener det er viktig å fortelle historien allerede nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skrev bok om mannen
Marina Litvinenko, som er enken til den avhoppede FSB-agenten Aleksandr Litvinenko, presenterte torsdag den norske utgaven av boka hun har skrrevet om drapet på mannen, «Litvinenko, en dissidents død». Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Det har vært et vanskelig og smertefullt år, men jeg mener nå at det er viktig å fortelle historien om hva som skjedde, både for å hjelpe andre og for å berge minnet om Sasja, sier Marina Litvinenko under lanseringen av den norske utgaven av boka hun sammen med Alex Goldfarb har skrevet om mannen

Den russisk-amerikanske forskeren Goldfarb hjalp i sin tid den tidligere obersten i det russiske etterretningsapparatet FSB og hans familie å flykte fra Russland.

Verken Marina eller Goldfarb er i tvil om at ordren om det dramatiske drapet må ha kommet fra høyeste hold i Russland, spesielt fordi det radioaktive stoffet polonium-210, som ble brukt som drapsvåpen, er underlagt svært streng kontroll og ikke er tilgjengelig for hvem som helst.

– Det er det perfekte drapsvåpen. Det etterlater ikke klare spor og er nesten umulig å spore, sier Goldfarb som selv er mikrobilog, og legger til at 97 prosent av det kjente poloniumet i verden er russisk og at det er underlagt strenge internasjonale registreringskrav. (©NTB)