Vil gi p-piller til 11-åringer

Vil gi p-piller til 11-åringer
Vil gi p-piller til 11-åringer

Amerikanske foreldre raser etter avgjørelse om at barna deres skal få lettere tilgang til prevensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et skolestyre på en skole i Portland, Ohio, besluttet på onsdag at jenter ned til elleve år skal kunne tildeles p-piller av helsesøster. Enkelte av foreldrene til skolebarna er svært opprørt over avgjørelsen. Noen av dem hevder at den nye ordningen vil få barna deres til å tro at de voksne oppfordrer dem å debutere tidlig.

- Jeg er helt forferdet. Vi snakker elleve år gamle barn her. Det er tragisk, sier Diane Miller, som er mor til et av skolebarna.

Foreldrene er også bekymret for at barna skal kunne få tilgang pillen uten at de får vite om det.

- Dette er en krenkelse av foreldrenes rettigheter, sier en sint pappa Peter Doyle.

Pat Patterson som er leder av skolens helsesenter sier at det er liten grunn til uro:

- Det har vist seg om og om igjen at dette ikke øker seksuell aktivitet. I noen studier har det vist seg å faktisk redusere seksuell aktivitet, forteller hun Reuters.

Fortsatt barn når man er elleve

Her i Norge har allerede helsesøstere på skoler mandat til å skrive ut prevensjon.

- Helsesøstre kan skrive ut p-piller til jenter fra 16 til 20 år. Vi kan også gi prevensjon til yngre og eldre, men da gjerne i samarbeid med lege. Vi har ingen tall, men erfaringsmessig vil jeg si at de yngste vi skriver ut p-piller til er rundt fjorten. Men disse er unntaket. Hovedtyngden ligger blant jenter fra femten og oppover, sier Astrid Grydeland Ersvik som er leder i landsgruppen for helsesøstre til ABC Nyheter.

Hun sier at det er opp til hver enkelt helsesøster å vurdere om foreldrene bør underrettes. Ersvik tror ikke at jenter under fjorten lett ville kunne ha fått p-piller i Norge.

- Jeg tviler på at elleve år gamle jenter hadde fått p-piller. Da måtte situasjonen ha blitt kartlagt og foreldrene blitt kontaktet. Man er enda et barn når man er elleve.

Bedre sexliv

På skolen i Ohio fryktet altså enkelte av foreldrene at tilgang på prevensjon vil føre til at flere jenter blir seksuelt aktive i ung alder.

Professor Dr.med. Per Hjortdahl som sitter i styret til SUSS (Senteret for ungdomshelse, samliv og seksualitet) tviler på dette.

- Jeg synes det er et vanskelig spørsmål, men jeg kan si så mye som at de som får p-piller får det av en grunn. Jeg tror ikke at tidlig tilgang på p-piller gir en tidligere debut, men at de som allerede har debutert og får p-piller, får et bedre sexliv, sier han til ABC Nyheter.

Astrid Grydeland Ersvik sier seg enig i Hjortdahls uttalelser.

- Vi har ingen forskning som tilsier at man vil debutere tidligere. Debutalder har vært stabil i mange år. Vi har ikke sett noen dramatisk endring etter at p-pillen ble mer tilgjengelig.

Personvernpolicy