Attentat mot Benazir Bhutto

Attentat mot Benazir Bhutto
Attentat mot Benazir Bhutto

Minst 20 mennesker er drept i eksplosjonen som rammet kortesjen til Benazir Bhutto, ifølge politiet. Den pakistanske politikeren er uskadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om uroen i Paktistan:
* General Pervez Musharraf kom til makten ved et militærkupp i 1999. I 2001 utnevnte han seg selv til president, og i 2002 ble presidentskapet forlenget ved en folkeavstemning. Samme år vant partier som samarbeider med Musharraf, flertall i valget på ny nasjonalforsamling.

* De tidligere statsministerne Benazir Bhutto og Nawaz Sharif, som begge var i eksil, ble nektet å delta i valget.

* Musharraf stilte nylig til gjenvalg som president, men høyesterett skal vurdere om valget ble lovlig gjennomført, ettersom han også var forsvarssjef da han stilte til valg.

* 9. juli ble 102 mennesker drept i stormingen av Den røde moské i Islamabad som var tilholdssted for radikale islamister. Dette førte til en økning i islamistisk uro, spesielt i områdene nordvest i landet.

* 10. oktober vendte Sharif hjem etter sju år i eksil, men måtte umiddelbart returnere til Saudi-Arabia.

* Musharraf og Bhutto har forhandlet om maktdeling, og Musharraf vil gi amnesti til politikere som var aktive i Pakistan mellom 1988 og 1999. Høyesterett skal vurdere om amnestiet er gyldig. (Kilde: NTB)

Flere TV-kanaler melder at Bhutto kom uskadd fra det som tilsynelatende var et attentat mot den pakistanske politikeren.

Hun er tidligere truet på livet av ytterliggående islamister som har sagt de vil sende selvmordsbombere etter henne.

Benazir Bhutto kom torsdag tilbake til hjemlandet etter åtte år i selvpålagt eksil. Tidligere på dagen ble hun møtt med ellevill jubel fra hundretusener av tilhengere da hun kjørte i prosesjon gjennom Karachi, men torsdag kveld meller pakistansk politi om et attentatforsøk.

En kvart million

Benazir Bhutto stilte seg foran og ikke bak de skuddsikre platene som var reist på planet av en lastebil for å beskytte henne mot attentatforsøk tidligere på dagen.

Øyenvitner anslo folkemengden som hadde samlet seg for å ønske henne velkommen, til rundt en kvart million.

- Jeg takker Gud og er svært lykkelig over å være tilbake i hjemlandet mitt. Jeg har drømt om denne dagen lenge, sa en beveget Bhutto, som er kommet hjem for å lede sitt parti PPP fram mot valget som skal være ledd i overgangen til sivilt styre i Pakistan.

Tillit

Bhutto tolket den begeistrede mottakelsen hun fikk torsdag, som en tillitserklæring fra det pakistanske folk.

- Nå som folket har avsagt sin dom, må vi sørge for at valgene blir frie og rettferdige, framholdt hun.

- Pakistan står ved et veikryss der en vei leder mot demokrati og en annen mot diktatur, sa hun.

Flyet hennes tok av fra flyplassen i Dubai etter en kort forsinkelse torsdag formiddag. Flyturen til Karachi tar to timer. Bhuttos søster fulgte henne på turen, det samme gjorde flere av hennes tilhengere som var kommet til Dubai ens ærend for å være med flyet. Men Bhuttos mann Asif Ali Zardari og deres to døtre ble værende igjen i Dubai.

Karachi var forvandlet til en festning av de omfattende sikkerhetstiltakene som er satt i verk som følge av at det er kommet drapstrusler mot henne. Soldater overtok kontrollen på flyplassen, og 20.000 politifolk og soldater var utplassert langs ruta hun fulgte etter ankomst.

Alliert?

Bhutto har i mange år lovet å komme tilbake for å få slutt på militærdiktaturet. Men nå kommer hun som en mulig alliert av president Pervez Musharraf, generalen som tok makten i et militærkupp i 1999, etter at han droppet anklagene mot henne for korrupsjon.

Ifølge ryktene skal de to dele makten etter valget til ny nasjonalforsamling i januar. Krefter med tilknytning til terrornettverket al-Qaida og til talibangeriljaen i Afghanistan har truet med å drepe dem begge, og torsdag kom det nye trusler.

Geriljalederen Haji Omar i Waziristan-regionen ved grensen mellom Pakistan og Afghanistan sa på telefon til nyhetsbyrået Reuters at Bhutto står i ledtog med USA. Derfor vil hun bli angrepet, framholdt han.

Mens resten av Pakistan var opptatt av Bhuttos tilbakekomst, tilbrakte president Musharraf store deler av dagen på sitt militære kontor i Rawalpindi, uten noen viktige avtaler på sin dagsorden, ifølge en nær medarbeider. (©NTB)

Personvernpolicy