Datatilsynet rystet over Bjarne Håkon Hanssen

Datatilsynet rystet over Bjarne Håkon Hanssen
Datatilsynet rystet over Bjarne Håkon Hanssen

Datatilsynet retter sterk kritikk mot forslaget fra arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) om ytterligere innsyn i folks medisinske og private forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en høringsuttalelse blir det slått fast at NAV etter den foreslåtte lovendring nærmest vil få ubegrenset tilgang til fullstendige og uredigerte pasientjournaler.

- Om man dømmer etter midlene NAV ifølge forslaget skal få, ser det ut til at oppklaring av trygdemisbruk oppfattes som viktigere enn oppklaring av drap. NAVs tilgang til journalene blir i alle fall enklere enn politiets, selv når politiet etterforsker alvorlig kriminalitet, mener Datatilsynet.

I realiteten vil NAV få en blankofullmakt til å innhente opplysninger det til enhver tid finner relevant, også om andre enn stønadsmottakeren, skriver Datatilsynet i høringsuttalelsen.

Tiul slutt i brevet som er undertegnet av datadirektør Georg Apenes, heter det at «dersom forslaget blir vedtatt, vil Datatilsynet måtte anse det som en av sine oppgaver å informere befolkningen om at taushetsplikten har mistet mye av sin realitet». (©NTB)

Personvernpolicy