Karita presset til å gå

Karita presset til å gå
Karita presset til å gå

Karita Bekkemellem (42) skulle gjerne fortsatt som likestillingsminister. Men Jens ville det annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder på at Karita Bekkemellem er blitt ofret for at Norge skulle få sin første statsråd med innvandrerbakgrunn.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg gjerne skulle høstet mer av alt det jeg har sådd, sa statsråd Bekkemellem da hun overrakte nøkkelen til regjeringens nye statsråd Manuela Ramin-Osmundsen.

Bekkemellem fikk beskjeden om at hun måtte ut av regjeringen for cirka halvannen uke siden.

- Er du skuffet?

- Slik er det politiske livet. Jeg har vært forberedt på at dette kanskje kom til å skje. Jeg kan ikke være skuffet når jeg som en av få kvinner har fått delta i to regjeringer før knappe fylte 40 år. Jeg har lært masse, og de siste to årene har vært fantastiske år i mitt arbeidsliv, sier Bekkemellem til NTB.

Kjoletillegg

Jens Stoltenberg har jobbet med Karita Bekkemellem siden 1980-tallet.

- Hun har et fantastisk engasjement for likestilling, sa statsministeren da han annonserte Bekkemellems avgang på Slottsplassen torsdag.

Men den engasjerte statsråden har også måttet tåle kritikk for sine utspill. Mange politikere kom med krass kritikk da Bekkemellem i mars i år foreslo et eget kjoletillegg til kvinnelige statsråder som har store utgifter til representasjon. «Bruk kjolen flere ganger, Karita», var rådet fra Carl I. Hagens kone, Eli.

Kurdersaken

Når Manuela Ramin-Osmundsen nå overtar som barne-, likestillings- og også diskrimineringsminister, er det nok en omstridt person som setter seg i statsrådsstolen. Osmundsen ble i fjor tvunget til å forlate direktørjobben i Utlendingsdirektoratet (UDI) i forbindelse med den såkalte kurdersaken.

Våren 2006 ble det klart at UDI hadde brutt med de politiske retningslinjene da de hadde gitt permanent oppholdstillatelse til en gruppe kurdere fra Nord-Irak høsten 2005, de såkalte MUF-erne.
Osmundsen hevdet at hun ikke kjente til at disse tillatelsene var gitt, men Graver-utvalget trodde ikke på hennes forklaring. Hun valgte å trekke seg som øverste sjef i UDI.

- Jeg har lagt kurdersaken bak meg. Jeg opplever at folk har tillit til meg til tross for den saken, sier Ramin-Osmundsen.

Men Frps Siv Jensen er kritisk til Manuela Ramin-Osmundsen som ny statsråd:

- Osmundsen har i utgangspunktet ikke Frps tillit som statsråd, sier Siv Jensen i en pressemelding.

- Jeg registrerer utspillet fra Frp, sier Ramin-Osmundsen. (©NTB)

Personvernpolicy