– En åpenbar styrking av regjeringen

– En åpenbar styrking av regjeringen
– En åpenbar styrking av regjeringen

Valgforsker Bernt Aardal mener regjeringen er klart styrket etter at tre statsråder er byttet ut og oppgavene er fordelt på en ny måte. Les flere reaksjoner her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser jeg som en helt åpenbar styrking av regjeringen, sier Aardal til NTB.

Han mener regjeringen viser vilje og evne til å svare på den kritikken den har fått, særlig i forbindelse med kommunevalget i høst. Aardal tenker ikke minst på at forskningen løftes fram gjennom en oppdeling av Kunnskapsdepartementet.

- Det at man henter fram en garvet politiker som Tora Aasland, som også har forskerbakgrunn, er helt åpenbart et forsøk på å komme kritikken fra forskersamfunnet, høyskolene og universitetene i møte, sier Aardal.

Valgforskeren mener regjeringen helt klart vil styrke miljøpolitikken ved å gi Erik Solheim ansvaret for denne.

- Solheim går nok ikke inn i en sånn oppgave uten at han har fått garantier for at han skal få gjøre noe, sier Aardal.

Valget av Manuela Ramin-Osmundsen som ny statsråd tolker Aardal som et svar på kritikken mot den etniske sammensetningen av regjeringen.

- Hun kjenner feltene hun skal jobbe med ganske godt, men hun har ikke den parlamentariske erfaringen, og det kan man sette et lite spørsmålstegn ved, sier Aardal.

Han mener også at den mye omtalte UDI-saken kan være en liten usikkerhetsfaktor.

- Endrer ikke politikken

Jens Stoltenbergs omrokkeringer endrer ikke politikken, sier Høyres Per-Kristian Foss, og kaller oppdelingen av Kunnskapsdepartementet for uheldig.

– Delingen fremstår som en partipolitisk nødløsning. Den er i hvert fall ikke faglig begrunnet. Faglige vurderinger tilsier at utdanningsløpet bør holdes samlet, sier Foss.

Samtidig mener han at den nye sammensetningen av regjeringen er interessant. Men understreker at på en slik dag skal det poengteres at dette endrer ingenting på regjeringens politikk.

– Det er påfallende at postene som miljøvernminister og utviklingsminister blir deltidsjobber for én statsråd. Det er ingen opprioritering av miljø- og utviklingsarbeidet, sier han.

Glade for egen minister

Akademikerne er svært positive til at regjeringen har valgt å utnevne en egen statsråd for forskning og høyere utdanning.


- Vi håper dette vil gi oss et etterlengtet fokus på forskning og høyere utdanning, sier Akademikernes leder Christl Kvam.


Akademikerne har vært kritiske til at en statsråd har hatt ansvaret for all utdanning fra barnehage til doktorgrad.


- Det ble et for stort saksområde for en person. Særlig med regjeringens viktige satsning på barnehager ble kunnskapsministerens arbeidsfelt for stort. Oppfølgingen av omfattende prosesser innen forskning og høyere utdanning fikk ikke nødvendig oppmerksomhet fra statsråden, sier Kvam.

Ris og ros fra opposisjonen

Opposisjonspartiene møter statsrådsskiftet med blandede reaksjoner.


Frps formann Siv Jensen er kritisk til Manuela Ramin-Osmundsen som ny statsråd for integrering. Høyres Bent Høie er derimot er optimist på hennes vegne, mens Venstres forskningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum er tilfreds med at regjeringen har fått en egen forskningsminister.


Siv Jensen sier at Ramin-Osmundsen ikke har Frps tillit. Det bygger på at partiet var kritisk til henne som UDI-leder, og Siv Jensen sier det er oppsiktsvekkende at den samme regjering nå utnevner henne som statsråd.


Frp-formannen mener at torsdagens omfattende statsrådsskifte tyder på at statsminister Jens Stoltenberg har hatt et ønske om en forbedring av regjeringen.


Bent Høie, som er kommunalpolitisk talsmann for Høyre, håper at Manuela Ramin-Osmundsen vil gjøre jobben i integreringssaker bedre enn det de mener Bjarne Håkon Hanssen har klart.


- Høyre støtter at integreringsarbeidet nå får økt fokus, og ønsker Ramin-Osmundsen lykke til, sier Bent Høie i Høyre.


Odd Einar Dørum mener at statsministeren har lyttet til Venstres og Forsknings-Norges råde om å sette inn en forskningsminister.


- Det var nødvendig, men det er ikke tilstrekkelig fordi den er den rødgrønne politikken som må endres, sier Dørum.

Les også:

Den nye regjeringen

Legger ny regjeringskabal

Kan bli ny statsråd

Solheim blir ny miljøvernminister

Må de gå nå?

Personvernpolicy