Tre plater for kompletister

Tom Skjeklesæther anmelder tre samleplater som er viktige for kompletister av Bruce Springsteen, Neil Young, Robert Plant, Paul McCartney og Norah Jones.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Platehøsten 2007 har med rette blitt beskrevet som veteranenes sesong. Det er det flere forklaringer på. En viktig årsak er plateselskapenes fokus på artister med lange karrierer, som har et publikum som fortsatt setter likhetstegn mellom det å kjøpe musikk og det å kjøpe en artists album. I motsetning til artister med mer, skal vi si, nedlastingsvennlig musikk, der tendensen i større grad går i retning av frittstående sanger.

I skrivende stund rapporterer landets platebutikker om rimelig bra salg, spesielt sett i lys av at teknologifundamentalistene ved inngangen til året hevdet at 2007 ville bli den tradisjonelle platebransjens undergang.

I de seneste ukene har norske platekjøpere i rask rekkefølge gått til anskaffelse av Raga Rockers, Henning Kvitnes, John Fogerty, Bruce Springsteen, Katie Melua, Hellbillies og Mark Knopfler. Samt et uvanlig bredt antall mindre navn som later til også å ha hatt høyt nivå på kvalitetskontrollen i studioene i sommer.

I de neste ukene kommer nye plater med potensielle storselgere som Neil Young, Eagles og duoen Robert Plant & Alison Krauss.

Enkelte av disse artistene har i høst også bidratt til interessante samleplater, med nye, eksklusive innspillinger .

Her følger en gjennomgang av tre av samleplatene, viktige for kompletister av Bruce Springsteen, Neil Young, Robert Plant, Paul McCartney og Norah Jones.

Sowing the Seeds:The 10th Anniversary (Appleseed Recordings)

Appleseed Recordings ble grunnlagt av Jim Musselman, altså for ti år siden. I disse årene har selskapet vært en trygg havn for artister som den tungt ungdomsfikserte musikkbransjen ikke bare synes er for gamle, men i flere tilfeller alt for gamle. Det har de seneste årene innebåret flotte utgivelser med bl.a. Donovan, Eric Andersen, Tom Pacheco, Roger McGuinn (The Byrds) og David Bromberg.

Alle disse er med og feirer selskapets jubileum med solide bidrag, inkludert Tom Pachecos stolte «Indian Prayer», Donovans tolkning av Buffy Sainte-Maries «Universal Soldier» og Eric Andersens samarbeid med Wyclef Jean på Phil Ochs «White Boots Marching in a Yellow Land».

Mest sentral på plata, med på å understreke Appleseeds sterke politiske engasjement, er 88 år gamle Pete Seeger. Hele ni av platas 37 sanger inneholder bidrag fra Seeger, inkludert fire kutt gjort eksklusivt for «Sowing the Seeds».

Aller mest interessant av disse og samtidig platas store høydepunkt, er Seeger og Bruce Springsteens sterke duett på Bruce´ «Ghost of Tom Joad». Der får Bruce sjansen til å ta til motmæle overfor kritikerne som synes at fjoråres norske gigantselger, «The Seeger Sessions», var vel mye Bruce og litt lite Seeger.

Med her er også godbiter fra Lizzie West, Bruce Cockburn («Turn turn turn»), Ramblin´ Jack Elliott («Don´t think twice, It´s alright»), Jackson Browne & Joan Baez («Guantanamera») og Billy Bragg, Ani DiFranco, Steve Earle & Anne Hills (også med Seeger) på den utvetydige «Bring them Home».

Karakter: 7 av 10

Give US Your Poor (Appleseed Recordings)

Et konseptalbum med undertittel «17 New Recordings To Help End Homelessness».

Med andre ord ikke en samleplate for festlige anledninger.

Også dette med et storveis bidrag fra duoen Bruce Springsteen & Pete Seeger, denne gang i sangen «Hobo´s Lullabye» mest kjent i Woody Guthries versjon.

«Give US your Poor» starter med en såkalt audio dokumentar (med musikk), der mange hjemløse forteller om sin situasjon. Så trist at høstmørket utenfor får en ekstra nyanse av svart.

Mange av sangene på plata er duetter mellom hjemløse musikere og kjente stjerner, deriblant Jon Bon Jovi (som jeg aldri har hørt bedre enn her!), Natalie Merchant, Bonnie Raitt, Madeleine Peyroux og Michelle Shocked. Med på å utvide platas nedslagsfelt er også de to skuespillerne Danny Glover og Tim Robbins.

Karakter: 6 av 10

Goin´Home/ A tribute to Fats Domino (Vanguard/ EMI)

29. august 2005 ble store deler av New Orleans oversvømmet som en konsekvens av orkanen Katrina. En av de værst rammede bydelene var Lower 9th Ward, og i noen dager så det ut som om katastrofens mest kjente offer skulle bli den nå 80 år gamle pianisten/ sangeren Antoine Fats Domino. Til sist ble Fats reddet fra balkongen på sitt eget hus, midt i 9th Ward. Vannet viste like liten respekt for et langt liv i rockens tjeneste, som det gjorde for annen virksomhet i den fattige bydelen. Mesteparten av Fats private eiendeler ble borte.

På dennne hyllesten, like formidabel i sitt artist-galleri som Fats selv, går deler av inntektene til å revitalisere Lower 9th Ward og til Tipitina´s Foundation, som jobber med å restaurere Louisianas enestående musikkkultur.

Med på laget, for Fats skyld, er bl.a. Tom Petty & The Heartbreakers, Elton John (selvfølgelig), Randy Newman (like selvfølgelig), Norah Jones, Willie Nelson, Los Lobos, Paul McCartney (som sikkert går god for at John Lennon også er med), Taj Mahal, Dr. John, Lucinda Williams, Ben Harper, Toots & the Maytals, The Dirty Dozen Brass Band, B.B. King, Art Neville og Robbie Robertson.

Neil Young bidrar med «Walking to New Orleans», sammen med det legendariske gospelkoret Jubilee Singers fra Fisk University. Live fra en TV-konsert i kjølvannet (!) av katastrofen.

Det er imidlertid Led Zeppeliner Robert Plant som napper til seg bestemannsprisen på denne hyllesten. Plant har den overlegent gode smaken å gjøre «It keeps rainin´» med Lil´ Band o´Gold. Et av verdens cooleste ensembler. Spesialister på tidløs Louisianna-pop. Bandet ledes av gitaristen CC Adcock. Sammen finner disse åndsbrødrene en groove som kan ominnrede en bar på tre minutter. Alene verdt prisen for «Goin´ Home».

Plant gir seg likevel ikke med det. Sammen med The Soweto Gospel Choir gjør han en seiersrunde med «Valley of Tears».

Konklusjon; Plant ruler tyngst høsten 2007.

Karakter: 7 av 10

Personvernpolicy