Giardia-mote

Giardia-mote
Giardia-mote

Restskatt førte til parasitt-infiserte designer-skjorter. - Når kemneren banker på døren blir man kjapt kreativ, sier innovatøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Eirik Pettersen.
Giardia-skjorten ble populær i Bergen.

Adrian Mitchell viser fram giardia-skjorten. (Foto: Eirik Pettersen)Adrian Mitchell viser fram giardia-skjorten. (Foto: Eirik Pettersen)

Giardia-alarmen har gått i Oslo og hovedsstads-befolkningen fylles av både usikkerhet og redsel. Bergenserne har allerede vært gjennom prosessen og kjenner altfor godt til hvilke konsekvenser parasitten kan ha.

Vann- og avløpsetaten i Bergen opplyser at rundt 10 prosent av Bergens innbyggere ble forsynt med drikkevann fra det forurensede Svartediket i 2004. Forskere ved Universitetet i Bergen antar at minst 5000 av de 25.000 som fikk vann fra Svartediket ble syke.

Korreks til kommunen

En kreativ sjel bestemte seg for å gjøre en vri på vannkrisen og lagde derfor t-skjorter dekorert med infisert vann.

Adrian Mitchell forteller at han startet prosjektet som en korreks til kommunen.

- Jeg hadde fått 65.000 i restskatt og var i litt av en økonomisk krise. Da det ble sådd mistanke om at vann fra Svartediket var infisert med giardia tenkte jeg: «Ok dersom jeg skal betale kemneren kan jeg like gjerne gjøre kommunen obs på sine egne greier». Jeg tenkte at t-skjorten skulle bli en slags notabene til kommunen. Hvis jeg skal kunne betale skatt må jeg ha rent vann, sier han.

Mitchell laget 100 t-skjorter som har plastbeholdere festet på brystet som inneholder 2.5 milliliter med potensielt giardiavann. Vaskelappen til Giardia-skjorten slår fast at «vannet i posen er hentet fra Svartediket i Bergen og inneholder potensielt Giardia Lamblia».

Ingen fra politisk hold har ville kommentere prosjektet hans.

- Jeg tror jeg berørte et ømt punkt, sier Mitchell tørt.

Mange historier

Han forteller at t-skjorte-prosjektet har satt ham i kontakt med mange mennesker som har blitt syke av parasitten.

- Jeg fikk vite om en høygravid kvinne som hadde blitt rammet. Jeg tok med meg en t-skjorte og besøkte henne. Da hadde hun bare et par uker igjen til termin og kunne fortelle meg at hun til tider følte seg helt lammet både fysisk og psykisk. Jeg ga henne en skjorte og fortalte at hun kunne bruke den når hun ville kommunisere til verden hvordan hun følte seg, sier han.

Ikke nok til kemneren

I tilegg til giardia-utgaven har Adrian laget omlag 200 skjorter dekorert med beholdere som inneholder rent bergensregn. Til tross for designerens popularitet har ikke prosjektet gjort ham til en rik mann.

Klarte du å betale kemneren?

- Ha, ha. Nei det gjorde jeg ikke. Jeg måtte ta opp lån, sier han.

Det originale prosjektet fikk også støtte fra Innovasjon Norge.

Skremmende aktuelt

Adrian Mitchell som til daglig jobber som markeds- og prosjektansvarlig ved BIFF (Bergen Internasjonale Filmfestival) ser at vann-krisen i Oslo igjen har gjort skjortene hans skremmende aktuelle.

- Kanskje jeg burde ta meg en tur til Maridalsvannet og lage en Oslo-edition, sier innovatøren.

Personvernpolicy