Tror nødhjelp brukes i politisk spill

Tror nødhjelp brukes i politisk spill
Tror nødhjelp brukes i politisk spill

Den norske ambassaden i Uganda mener at underslåtte norske bistandspenger brukes i et politisk spill i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orientert
Utviklingsminister Erik Solheim er orientert om problemene i Uganda, der Yuweri Museveni (innfelt) er president. Foto: Scanpix.

Den norske ambassadøren sår tvil om den ugandiske regjeringens vilje til å stanse korrupsjon. Det fremkommer i et hemmeligstemplet brev fra den norske ambassaden i Uganda til Utenriksdepartementet.

Bakgrunnen for brevet er at midler fra vaksinefondet (GAVI) har forsvunnet i Uganda. Norge er sterkt inne i prosjektet og bidrar inneværende år med 500 millioner norske kroner til GAVI.

- Jeg ble orientert om saken da jeg var i Uganda. Utviklingsminister Erik Solheim bekrefter overfor ABC Nyheter å ha hørt om disse påstandene, men han vil ikke uttale seg om det konkrete innholdet i dette.

- Om det er en reell situasjon har jeg ingen forutsetninger for å bedømme, sier han.

Tore Godal er spesialrådgiver ved Statsministerens kontor og direktør i GAVI. Også han kjenner til ambassadens synspunkt.

- Det virker som at det er konflikter og politisk maktspill mellom den tidligere helseministeren og presidenten, sier han uten å gå inn på innholdet i brevet.

I det hemmeligstemplede brevet stilles det spørsmål om ikke arrestasjonen og rettssaken er en del av et politisk spill for å tekkes GAVI og de internasjonale bidragsytere.

Blant annet står det:

«Ugandas donorer har bedt om konkrete handlinger for å vise at man slår ned på korrupsjon blant toppene i staten. Det samme har krefter i NRM (regjeringspartiet, red. anm.) gjort. Det er rimelig å anta at dette er én grunn til arrestasjonene ...»

Vil ikke påvirke rettssak
Ambassadør Bjørg S. Leite i Kampala i Uganda er ikke like meddelsom da ABC Nyheter ringer og spør om hun kan bekrefte det som står i brevet.

- Det vil jeg ikke spekulere i, er svaret.

Den norske ambassadøren bekrefter at de har satt korrupsjon på agendaen.

- Det har vi tatt opp på alle nivåer, helt opp til minister- og presidentnivå, sier hun.

Heller ikke Torbjørn Urfjell (SV), politisk rådgiver i Utenriksdepartementet vil si noe om saken.

- Jeg har ikke lyst til å uttale meg med tanke på at det er en rettssak på gang. Jeg vil ikke komme med kommentarer som vil kunne brukes i en rettssak i Uganda, sier han.

Betyr det at dere er enige med ambassadens vurdering?

- Det ønsker jeg ikke si noe om, sier han.

Har stoppet betalinger

Jeffrey Rowland, kommunikasjonssjef i GAVI, skriver i en e-post til ABC Nyheter at de er i regelmessig kontakt med ugandiske myndigheter for oppdateringer.

- Videre utbetalinger har blitt stoppet i påvente av en løsning i saken, skriver han.

Sigrun Møgedal er ansatt i norsk UD og styremedlem i GAVI Alliance. Hun innrømmer overfor ABC Nyheter at de ikke har vært årvåken nok i forhold til å oppdage underslag og korrupsjon.

- Det har ikke vært god nok informasjon til de som driver på landnivå, annet enn til en liten krets.

Det stilles også spørsmål om arrestasjonen av Muhwezi og hans støttespillere skyldes om han har falt i unåde hos presidenten:

« ... det er ikke urimelig å anta at Muhwezi og hans støttespillere har falt i unåde hos president Museveni.»

Erik Solheim har selv møtt opposisjonsleder Kizza Besigye som skal ha fremhevet at president Museveni ikke tolererte alternative maktsentra. En vurdering er at den korrupsjonstiltalte Muhwezi har vokst seg for stor og at president Museveni følte seg politisk truet.

- Jeg kan bekrefte at vi snakket om dette, sier Solheim til ABC Nyheter.

Personvernpolicy