Inviterer nordmenn til Mars

Inviterer nordmenn til Mars
Inviterer nordmenn til Mars
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Mars Society ønsker deltakere til en Mars-simulering. Og du trenger ikke være liten og grønn for å søke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: TMS
Nordmenn kan være med på et Mars-eksperiment i ørkenen i Utah, USA.

Foto: The Mars Society.

Ok da. Så er det ikke akkurat Mars. Men for mange er ørkenen i Utah så nært de noen gang vil komme et besøk på den røde planeten.

I den karrige ødemarken vest i USA finnes nemlig forskningsbasen Mars Desert Research Station (MDRS) som utfører vitenskapelige eksperimenter under forhold som skal være mest mulig likt miljøet på Mars. Basen har plass til seks personer og er drevet av interesseorganisasjonen The Mars Society.

Nå trenger organisasjonen deltagere til en Mars-simulering i ørkenen. Også nordmenn kan søke om å få være med. At du er liten er ikke noe krav, men du kan godt være grønn på erfaring.

- Man kan søke om man er entusiast innenfor utforskning av rommet og vil bidra som helt vanlig frivillig, eller om man for eksempel har et eksperiment å prøve ut, forteller Marianne Vinje Tantillo, seksjonssjef for forskning og romstasjon ved Norsk Romsenter til ABC Nyheter.

De som ønsker å være med på Mars-simuleringen må være mellom 18 og 65 år og i god form. I tillegg må de være villige til å arbeide på «Mars»-basen i to uker uten lønn. Nasjonalitet, kjønn, religion og hudfarge har ingen betydning.

MDRS-forskningsbasen drives av The Mars Society, en amerikansk organisasjon som arbeider både vitenskapelig og politisk for menneskelig utforskning og bosetting av Mars.

Organisasjonen har, i tillegg til forskningsbasen i Utah, også opprettet en «Mars»-base på Devon Island i det arktiske Nord-Canada. Her kan forskere oppholde seg i to måneder av gangen, skriver Norsk Romsenter i en pressemelding.

– Hensikten er å belyse muligheter for framtidig utforskning av verdensrommet og å spre informasjon om dette og muligens påvirke de som skal avgjøre framtidig aktivitet, og bidra med det de kan, forteller Tantillo.

Ettersom organisasjonen Mars Society holder til i USA, antar Tantillo at en stor overvekt entusiastiske amerikanere vil komme til å søke om deltagelse på Mars-simuleringen. Men hun understreker at det er åpent å søke også for nordmenn.

– For de som er interessert i utforskningen av verdensrommet, er dette en spennende mulighet, sier hun.

The Mars Society planlegger også å opprette Mars-simulasjoner i andre områder som likner på Mars, først og fremst på Island og i Australia.