- Skyhøye sjanser for EM-sluttspill

Norge vant 2-0 borte mot Bosnia-Hercegovina i EM-kvalifiseringen onsdag. Og nå tror Nils Johan Semb på EM-sluttspill. - Sjansene er skyhøye, for å si det mildt, sa han til ABC Nyheter etter kampen.

Norge har matchball i EM-kvalifiseringen etter onsdagens 2-0-seier i Bosnia. Med seier mot Tyrkia neste måned er saken klar.

- Vi har en fantastisk mulighet nå, også fordi hvordan Tyrkia fremsto i dag. De var sjanseløse mot Hellas, i alle spillets faser. Og dette når de skulle reise kjerringa etter to dårlige kamper mot Malta og Moldova, fortalte Semb til ABC Nyheter.

Kampen ble en taktisk triumf for Åge Hareide, som ledet sine spillere til tre svært viktige poeng selv om han er i sorg etter at hans mor døde tirsdag. Han motiverte laget til en kollektiv kjempejobb. Norge var ikke langt fra å holde nullen i sjanser mot, etter å ha scoret et tidlig mål.

Erik Hagen får ikke spille i klubblaget, ble nesten stoppet av en lyskeskade, men ga Norge en kjempestart. Zenit-stopperen tok seg inn i straffefeltet etter at alle bosniere hadde funnet en mann å markere på norsk frispark, og helt umarkert styrte han inn målet som ga Norge ledelse i kampens 5. minutt.

Siden stengte Norge veien til mål, låste og kastet nøkkelen. Da Bosnias spillere var både trøtte og frustrerte, punkterte Bjørn Helge Riise kampen med et kontrollert skudd ved stolpen på innlegg fra Morten Gamst Pedersen et drøyt kvarter før slutt.

Allerede i pausen kom beskjeden om at Hellas sikret sin EM-billett ved å slå Tyrkia, og det betyr at Norge har matchball når Tyrkia kommer til Ullevaal om en måned. Med seier da er Norge EM-klar, og siste kamp på Malta blir en ren kosetur. Selv med uavgjort mot Tyrkia vil Norge være foran og kunne sikre EM-plass med ett (om det blir 0-0 eller 1-1 mot tyrkerne) eller tre poeng på Malta fire dager senere.

Sent, men godt

Erik Hagen trente ikke tirsdag på grunn av vond lyske, men ble noe overraskende klarert for spill etter en test kampdagen. Han var heller ikke blant spillerne som stilte opp i feltet da Norge fikk frispark på høyresiden etter fire minutter.

Norge brukte lang tid på å ta frisparket, og måtte vente litt til da dommer kjeftet på Brede Hangeland og hans motspiller for knuffing i feltet. Den pausen brukte Erik Hagen til å løpe inn i feltet, og da John Arne Riise slo inn, var «Panzer» helt fri. Han styrte ballen pent i mål med hodet.

Bosnia-Hercegovina hadde ballen nesten hele tiden i første omgang, men fant ingen vei gjennom Norges kompakte forsvarsrekker. Martin Andresen tettet det lille mellomrommet mellom midtbane og forsvarsfirer helt for playmaker Zvjezdan Misimovic, og de bosniske angrepsforsøkene munnet som regel ut i håpløse framspill eller i norsk ballerobring.

Farligste sjanse kom da Zlatan Muslimovic vendte seg fri i feltet, men traff dårlig slik at ballen hoppet inn til Håkon Opdal.

Åpnet seg

Norges skapte også lite framover i første omgang. De norske spilte ballen i lengderetningen, men uten nødvendig presisjon til at det ble mange farlige muligheter av det. Det var mest på dødballer Norge truet det bosniske målet.

Etter pause endret bildet seg, akkurat slik Hareide hadde spådd. Norge hadde løpt bosnierne møre, og nå åpnet rommene seg på en helt annen måte. Norges kontringer ble farlige, mens Bosnia fortsatt skapte svært lite.

Morten Gamst Pedersen sløste bort en stor sjanse da han kom fri i det 58. minutt, men skjøt svakt utenfor.

Bosnia kom til noen muligheter, men kom ikke nærmere enn Zvjezdan Misimovics frispark som Håkon Opdal reddet i det 73. minutt. 60 sekunder senere punkterte lillebror Riise kampen da han dukket opp i enden av et kjempeløp på Gamstens egentlig mislykkede innlegg.

Det var ingen stor kamp, og ikke særlig vakkert, men det ble en stor kveld for norsk fotball.

- I fotball er alt mulig, men dette er tidenes sjanse, var Sembs avsluttende kommentar til ABC Nyheter.