Bush advarer mot 3. verdenskrig

Bush advarer mot 3. verdenskrig
Bush advarer mot 3. verdenskrig

USAs president George W. Bush oppfordrer verdens statsledere til i bidra til å hindre Iran i å få atomvåpen hvis de vil hindre en 3. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:
Scanpix.

De dramatiske ordene falt et stykke ut i en pressekonferanse Bush holdt onsdag ettermiddag i Det hvite hus.

Han kom med en utvetydig oppfordring til andre statsledere, og sa at de må delta i innsatsen for å hindre iranerne i å utvikle atomvåpen «hvis dere er interessert i å avverge 3. verdenskrig». Han begrunnet advarselen med å vise til Ahmadinejads trusler mot Israel.

Han avviste at han er bekymret for den russiske presidenten Vladimir Putins beslutning om å møte sin iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad.

- Putin er enig i at det ikke er i verdens interesse at Iran har muligheten til å konstruere et kjernevåpen, understreket Bush.

Bush tror ikke Dalai Lamas besøk i Kongressen onsdag vil skade USAs forhold til Kina.

På pressekonferansen få timer før seremonien i den amerikanske nasjonalforsamlingen forsvarte Bush beslutningen om å invitere den tibetanske religiøse lederen. Han oppfordret også kinesiske myndigheter til å opprette kontakt med ham.

- Jeg har gjentatte ganger fortalt kineserne at religionsfrihet er i deres nasjons interesse. Jeg har også sagt til dem at jeg synes det er i deres interesse å møte Dalai Lama, sa Bush.

Presidenten var innom flere temaer på pressekonferansen, deriblant Tyrkias planer om å sende et betydelig antall soldater inn i nabolandet Irak for å ødelegge kurdiske opprørsbaser. Få minutter etter at den tyrkiske nasjonalforsamlingen vedtok å støtte regjeringens planer, kom Bush med en sterk oppfordring om ikke å sende store styrker inn i Irak. (©NTB)

Personvernpolicy