- Valla har behov for å ta igjen

- Valla har behov for å ta igjen
- Valla har behov for å ta igjen

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden regner med at det blir flere drypp fra Gerd-Liv Vallas bok i tiden framover mot boklanseringen tidlig i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:
Gerd-Liv Valla leste fra sin kommende bok under presentasjonen av Cappelens høstliste mandag. Foto Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): - Valla har behov for å ta igjen etter å ha vært midtpunkt i det største mediedramaet her i landet i 2007, sier Geelmuyden til NTB.

Utdrag og gjengivelser fra Vallas bok har vært førstesideoppslag i hovedstadsaviser som Aftenposten, Dagbladet og VG denne uka. Og tirsdag sto hun også fram i intervjuer i NRK og TV 2 med opplysninger.

VG hadde tirsdag et oppslag om at Valla følte seg sviktet av nåværende helseminister Sylvia Brustad (Ap). Valla ville at Brustad i forbindelse med Yssen- saken skulle hjelpe henne med å tilbakevise påstander fra Berit Reiss-Andersen om løgn.

Ville ha Yssen

Reiss-Andersen var statssekretær i Justisdepartementet under Vallas ledelse i 1997. Da Reiss-Andersen ville slutte, ba Valla henne vente med å fratre stillingen fordi den politiske ledelsen ved Statsministerens kontor skulle ha bedt Reiss-Andersen om å fortsette en stund. Reiss-Andersen mente dette var løgn fra Vallas side for ingen ved Statsministerens kontor visste at hun ville slutte.

I boka skriver Valla at det var daværende Barne- og omsorgsminister, Sylvia Brustad, som ba om at Reiss-Andersen måtte vente med å slutte i jobben fordi hun måtte skaffe erstatter for sin egen statssekretær, som var ingen ringere enn Ingunn Yssen. Det var nemlig Yssen som Valla ønsket skulle erstatte Reiss-Andersen som statssekretær i Justisdepartementet.

Da Brustad i januar i år ble oppringt fra en av Vallas rådgivere for å imøtegå påstandene til Reiss-Andersen, svarte Brustad at hun ikke ville bli dratt inn i saken.

- Behandlet som en kriminell

Onsdag hadde VG et oppslag om at Valla i forbindelse med Yssen-saken ble dolket i ryggen av lederen i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen. I det berømte møtet i LO-sekretariatet 22. januar i år dro Bjørndalen opp et overrumplende forslag « fra lomma» om at noen utenfor LO skulle granske Yssen-saken. Forslaget ble vedtatt, og det førte til Vallas avgang som LO-leder.

Advokat Jan Fougner ledet den LO-oppnevnte granskingen av Yssen-saken.

I et førstesideoppslag i Aftenposten onsdag sier Valla at Fougner behandlet henne som en kriminell. Da hun forklarte seg for Fougner-utvalget, følte hun seg jaget som en kjøter fra rom til rom uten å få komme til orde og tatt til motmæle mot vitnene som forklarte seg for utvalget.

- Vil skape mer larm

- Jeg så Valla bli intervjuet i NRK tirsdag kveld der hun gjorde en veldig god figur, isolert sett, som intervjuobjekt. I intervjuet spilte hun en perfekt offerrolle, noe som kanskje ikke er så lett for en tøff, tidligere LO-leder. Av tv-intervjuet kan man ane at hun vil trekke flere personer inn i saken og dermed skape mer larm, sier Geelmuyden til NTB.

Til tross for angrepene råder Geelmuyden Vallas motstandere til å gi henne det siste ordet, slik at samfunnet snart kan komme videre.

Geelmuyden sier også at Valla-saken reiser et interessant prinsipielt spørsmål om når det er på sin plass med en gransking.

- Jeg mener det var galt av LO å granske denne saken som var en politisert konflikt. I slike konflikter er det spørsmål om skjønn og moral. En gransking egner seg best for å bringe flere fakta på bordet. Få ble klokere av LO-granskningen, sier Geelmuyden til NTB.

Personvernpolicy