Mer Sudbø-juks avslørt

Mer Sudbø-juks avslørt
Mer Sudbø-juks avslørt

Skandale-forskeren Jon Sudbø frasier seg nå alt framtidig samarbeid med amerikanske helsemyndigheter. De avslørte nylig juks i en pengesøknad til dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en følge av en ny avsløring skal den skandaleomsuste tidligere forskeren Jon Sudbø frivillig ha akseptert å aldri mer samarbeide direkte eller indirekte med noe offentlig amerikansk organ.

Han har også frasagt seg retten til å virke som rådgiver for Public Health Service (PHS) for all fremtid.

- Jeg kommenterer ikke lengre slike saker, sier Jon Sudbø til ABC Nyheter.

Sudbø ble fratatt sin doktorgrad og mistet autorisasjon som lege og tannlege etter at en granskningskommisjon slo fast at han hadde drevet med omfattende forskningsfusk.

Basert på kommisjonens rapport, Sudbøs egne innrømmelser og en tilleggsanalyse fra Office of Research Integrity, har det amerikanske helsevesenet, PHS, konkludert med at han også har fusket i en søknad om støtte til et forskningsprosjekt som han ledet.

Prosjektet ble innvilget støtte fra det amerikanske instituttet for kreftforsking, National Cancer Institute.

Anders Ekbom er ikke overrasket over det som nå kommer fram. (Foto: Scanpix)Anders Ekbom er ikke overrasket over det som nå kommer fram. (Foto: Scanpix)

Ikke overrasket

Anders Ekbom ved Karolinska institutet i Stockholm ledet granskningen som var iverksatt av Rikshospitalet-Radiumhospitalet (R-R). Han er ikke overrasket over det som nå kommer fram:

- Jeg hadde blitt overrasket om amerikanske myndigheter ikke hadde tatt tak i dette, sier han til ABC Nyheter.

- Dette er helt i tråd med hva kommisjonsrapporten sa. Den amerikanske søknaden bygde jo på mye av det som Sudbø hadde publisert.

Ekbom tror likevel ikke det vil dukke opp flere avsløringer:

- Nei, dette tror jeg er den siste, sier han.

- Rent oppspinn

På sine nettsider skriver Office of Research Integrity (ORI) at Sudbø fusket «ved å fabrikkere og/ eller forfalske forskning i søknad om stipend ... som ble levert til National Cancer Institute, National Institutes of Health, og i prosjektets første års fremdriftsrapport».

I søknaden om støtte til prosjektet 'Oral Cancer Preventiton with Molecular Targeting Therapy' skal Sudbø blant annet ha lagt fram falske resultater av en type behandling.

Han skal også ha gitt flere eksempler for å demonstrere sin erfaring på området, men disse beskrives nå av ORI som «rent oppspinn».

I en ettårsrapport til det amerikanske instituttet skal Sudbø også ha diktet opp en rekke pasienter.

Startet i 2005

Det var etter at det prestisjefylte britiske legetidsskriftet The Lancet trykket en artikkel med Sudbø i oktober 2005 andre forskere slo alarm.

Artikkelen hevdet at smertestillende midler motvirker kreft i munnhulen, men den nasjonale databasen som Sudbø hevdet å ha benyttet i forskningsarbeidet var ikke klar til bruk på det tidspunkt som artikkelen ble skrevet.

Granskningskommisjonen som ble nedsatt av R-R, var i sin rapport knusende i sin kritikk av Sudbø. Både R-R og Universitetet i Oslo fikk også kritikk for manglende kontroll og veiledning.

Sudbø sa selv opp stillingen som overlege ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Han jobber nå som tannlege i Telemark etter at han i juni i år fikk tilbake en begrenset autorisasjon som tannlege.

Les rapporten fra amerikanske helsemyndigheter på hjemmesiden til Office of Research Integrity.

Les også:

Sudbø ansatt som tannlege

Sudbø mister doktorgraden

Sudbø fratatt retten til å være lege

Personvernpolicy