Universitetene bruker ikke forskerpenger

Universitetene og høyskolene har ropt høyt om mer penger til forskerstillinger. Men halvparten av stillingene de fikk penger til i fjor er ikke besatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Universiteter og Høyskoler har de siste årene rast mot regjeringen fordi de mener de får for lite penger til å opprette doktorgradsstillinger.

I fjor ga Stortinget penger til 350 doktorgradsstillinger, men en ny rapport fra Riksrevisjonen viser at universitetene og høyskolene ikke har klart å ansette mer enn halvparten så mange stipendiater.

- Det sier seg selv at dette er alvorlig. Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor de ikke fyller disse stillingene, sier Riksrevisor Jørgen Kosmo til NRK.

Rapporten sier også at utdanningsinstitusjonene har overført over to milliarder kroner fra budsjettet i fjor til 2007.

Samtidig blir det slått fast at Kunnskapsdepartementet ikke har oversikt over stipendiatstillingene.

Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, forklarer situasjonen med en kultur for somling.

- Vi må innse at vi ikke er gode nok. Vi bruker lang tid. Mye av argumentet for det er at vi har grundig saksbehandling, men vi taper talenter på dette, sier Aarbakke.

Han tror likevel at det nå er ansatt folk i de fleste nye stillingene som Stortinget ga penger til i 2006, og mener det ikke blir noe problem å fylle de 350 stipendiatstillingene som ligger inne i statsbudsjettet for 2008.

- Vi hadde ikke ropt om disse stillingene hvis vi ikke hadde hatt behov for dem, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy