Åpen for alle - alltid

Flaks at parasittene ble oppdaget

Flaks at parasittene ble oppdaget
Flaks at parasittene ble oppdaget
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var helt tilfeldig at de potensielt svært farlige parasittene ble oppdaget i drikkevannet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giardia-bakterien er påvist i drikkevannet i Oslo. Foto: ScanpixGiardia-bakterien er påvist i drikkevannet i Oslo. Foto: Scanpix

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Det kunne like gjerne ha gått som det gjorde i Bergen i 2004: Giardia-alarmen gikk først da den ene smittede etter den andre begynte å dukke opp på sykehusene.

- Det er tilfeldig at vi oppdaget det nå. Det sier seg selv at vi ikke greier å dekke finmasket et så omfattende vannett til en hver tid, sier Sigurd Grande, avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten i Oslo til NTB.

Årsaken til at de potensielt svært farlige parasittene Giardia og Cryptosporidium ble oppdaget nå, var at en bedrift på Storo i Oslo, som driver med prøver av vann, meldte fra i forrige uke om funn av andre typer bakterier i vannet. Det ble da tatt prøver av vannet i området, som så avdekket Giardia og Cryptosporidium.

Sigurd Grande forteller at Oslo til våren vil få et nytt og moderne vannverk til 227 millioner kroner. Dette skal klare å filtrere bort parasitter som Giardia og Cryptosporidium.

Unngå kaffetrakter

Det var i 06-tiden onsdag morgen at helsemyndighetene i Oslo sendte ut sjokkbeskjeden til hovedstadens innbyggere: Potensielt farlige parasitter er funnet i drikkevannet. Kok alt vann til innvortes bruk.

Det er foreløpig uklart om parasittene er av den farlige typen.

- Det finnes flere typer, og det er bare noen som er sykdomsfremkallende hos mennesker, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til NTB.

Helsemyndighetene ber likevel innbyggerne i store deler av hovedstaden om umiddelbart å begynne koke vannet sitt som et føre var-tiltak. Ifølge anbefalingen skal alt vann som skal brukes til drikke, matlagingen eller tannpuss fosskoke i tre minutter. Det betyr at koking i vannkoker, eller trakting i kaffetrakter ikke vil være tilstrekkelig.

På spørsmål om det ikke var lenge å vente helt til morgenen etter med å slå alarm, svarer Rytter at avgjørelsen satt langt inne.

- Vi har jobbet gjennom natten med å analysere situasjonen, for vi var veldig usikre på hvordan dette skulle fortolkes, sier Rytter.

Kvalme og diaré

Helsemyndighetene kjenner foreløpig ikke til at noen har blitt syke av parasittene, men anbefaler folk å ta kontakt med lege dersom man får sterke smerter i mage og tarm, kombinert med diaré og/eller brekninger.

- Men det er ingen grunn til å løpe til legen med en gang hvis man får moderate plager, understreker Rytter.

Folk med alvorlig immunsvikt vil være mer utsatt dersom de får parasittene i kroppen. Under Giardia-utbruddet i Bergen i 2004 var det imidlertid mange unge, særlig kvinner, som drakk mye vann fordi de trente mye, eller fordi de ville være sunne, som ble hardest rammet.

Flere fikk omfattende senskader, deriblant kronisk utmattelsessyndrom. Totalt ble rundt 1.200 personer rammet.

Gjelder ikke alle
Vann- og avløpsetaten var onsdag morgen i gang med omfattende prøvetaking av drikkevannet i Oslo, og de kunne ikke si hvor lenge folk må belage seg på å koke drikkevannet.

Oslo-folk som får drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg er ikke omfattet av anbefalingen om å koke vannet. Skullerud vannrenseanlegg forsyner de sørøstre bydelene Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune. (©NTB)