Norske lærere tjener dårligst i Europa

Norske lærere tjener dårligst i Europa
Norske lærere tjener dårligst i Europa

Tyske og spanske lærere tjener langt mer enn sine norske kolleger. Sett i forhold til velstandsnivået er norske lærerlønninger dårligst i Europa, viser en ny OECD-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rene kroner og øre havner de norske lærerne på 19. plass på OECD-rapporten

«Education at a Glance 2007», med en inntekt på 35.000 dollar. På fjerde plass ligger de tyske lærerne med over 51.000 dollar.

Sammen med Island havner Norge nederst på OECDs liste. Land som Irland, Spania, Nederland og Finland ligger over de norske.

Topplønnen for norske lærere med mindre enn fire års utdannelse er 364.000 kroner etter 16 års erfaring. Adjunkter tjener 381.000 kroner.

Økonomiprofessor Kjetil Bjorvatn ved Norges Handelshøyskole tror tilstanden er korrekt beskrevet av OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling).

– Noe av grunnen til at Norge bruker mindre på lærere, er at vi har så høy BNP. Men det er likevel bekymringsfullt når vi sammenligner med andre land, sier Bjorvatn til Bergens Tidende.

Lærerlønningene er ikke særlig imponerende. De henger igjen. Når man måler BNP per person i forhold til lønningene, sier det noe om prestisjen i yrket, fortsetter økonomiprofessoren.

Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland sier hun er litt overrasket over tallene.

– Sammenligningen gir et bilde av den relative verdien av lærerlønnen, og den ser vi er lav. Disse tallene bekrefter at vi har et dårlig lønnsnivå, sier Hjetland. (©NTB)

Personvernpolicy