Putin på historisk besøk i Iran

Putin på historisk besøk i Iran
Putin på historisk besøk i Iran
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin er i Iran på et historisk besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Russlands president Vladimir Putin kom tirsdag til Iran på et historisk besøk. Her hilser han på sin iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: Scanpix.

Teheran (NTB-AFP-Reuters): Det er første gang en russisk leder er i Iran siden Stalin deltok på et toppmøte der under andre verdenskrig. Putin gjennomfører besøket i Iran til tross for meldinger om attentatplaner mot ham.

Under besøket skal Putin drøfte konflikten om Irans atomprogram og arbeidet med et felles iranskrussisk kjernefysisk kraftanlegg med blant andre president Mahmoud Ahmadinejad og Irans mektige, åndelige leder ayatolla Ali Khamenei.

- Ditt besøk er et tegn på samholdet, vennskapet og det gode forholdet mellom landene i regionen, sa president Ahmadinejad til Putin tirsdag morgen.

Salg av jagerfly
Det iranske regimet vil be Russland hindre nye FN-resolusjoner mot landet, melder BBC. Iran håper også Russland vil si ja til å bygge ferdig den omstridte kjernefysiske reaktoren i Bushehr sør i landet.

Arbeidet som utføres av russiske ingeniører, er blitt forsinket fordi Russland hevder Iran ikke har gjort opp for seg. Iran hevder på sin side at Russland lar arbeidet trekke ut i tid av politiske grunner, ifølge BBC.

Under toppmøtet i Teheran er det ventet at Iran kommer til å undertegne en avtale om kjøp av 50 nye russiske jagerfly, skriver den russiske avisa Kommersant tirsdag.

FN-sanksjoner
Det er uklart hvor mye støtte Putin er villig til å gi Irans ledere i konflikten med Vesten om landets kjernefysiske program. USA og andre vestlige land presser på for en ny runde med FN-sanksjoner som følge av at Iran nekter å stanse anrikningen av uran.

Putin har til nå blokkert nye sanksjoner og sagt at Det internasjonale atomenergibyrået IAEA må få mulighet til å løse floken.

Under besøket i Iran deltar Putin på et toppmøte med fem nasjoner som grenser til Det kaspiske hav. Foruten Iran og Russland, er Aserbajdsjan, Kasakhstan og Turkmenistan med på møtet.

Forrige gang en russisk leder var i Teheran var da diktatoren Josef Stalin deltok på den berømte konferansen mellom «De tre store» allierte under andre verdenskrig med Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt.

Selvmordsbombere
Sikkerhetstiltakene i den iranske hovedstaden var godt synlige tirsdag.

Meldingene om attentatplaner mot Putin førte mandag til spekulasjoner om at han kom til å avlyse Iran-besøket, noe Putin bestemt avviste.

- Selvsagt drar jeg til Iran. Dersom jeg tok hensyn til alle de forskjellige truslene og hørte på rådene fra sikkerhetstjenesten, ville jeg aldri ha kunne forlatt hjemmet, sa Putin etter samtaler med Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Wiesbaden. (©NTB)