Avviser at ettersøkt stornazist ble likvidert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstandene om at den beryktede nazilegen Aribert Heim ble likvidert i 1982, er fri fantasi, hevder ledende nazijegere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere oberst i det israelske flyvåpenet, Danny Baz, hevder i en ny bok at den østerrikske nazilegen ble tatt av dage i 1982.

Baz hevder å ha deltatt i en jødisk dødsskvadron som gikk under navnet «Uglen», som sporet opp Heim i Canada. Deretter tok de ham med til øya Santa Catalina utenfor kysten av California, der han ble drept.

Dette går fram av boken «Verken glemt eller tilgitt: På sporet av den siste nazist», som kommer ut i Frankrike denne uka.

Slakteren
Aribert Heim var kjent som «Slakteren fra Mauthausen», den østerrikske konsentrasjonsleiren der han utførte groteske forsøk og drepte hundrevis av fanger.

Etter krigen sonet han to år i fengsel, før han angivelig gjenopptok sin praksis som gynekolog i Tyskland. I 1962 forsvant han, åpenbart av frykt for å bli innhentet av fortida.

Ifølge den spanske avisa El Mundo gjemte Heim seg i over 20 år i Spania, dit både tysk politi og nazijegere fra Simon Wiesenthal-senteret fulgte sporet.

I Spania skal Heim ha hatt kontakt med den tidligere norske frontkjemperen Fredrik Jensen som ble dekorert for sin innsats for Waffen SS på østfronten under krigen.

Jensen, som har bodd i Spania siden begynnelsen av 1970-tallet, nektet overfor Aftenposten tidligere i år for at han kjente Heim.

- Fri fantasi
Ledende nazijegere fester ingen lit til påstandene fra Baz om at Aribert Heim ble likvidert i 1982.

- Det foreligger rikelig med beviser for at dr. Heim var i live lenge etter den angivelige henrettelsen, sier Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret til Jerusalem Post.

- Alt tyder faktisk på at han lever den dag i dag, og av den grunn fortsetter også letingen etter ham, sier Zuroff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Den franske nazijegeren Serge Klarsfeld avfeier også påstandene fra Danny Baz, og kaller dem «fri fantasi» og «ren galskap».

Klarsfeld anklager den tidligere israelske offiseren for å være ute etter publisitet og penger, og sier at han aldri har hørt om dødsskvadronen «Uglen».

- Dersom en slik organisasjon eksisterte, skulle en nesten tro at jeg hadde hørt snakk om den, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Uenige

Wiesenthal-senteret har plassert den 93 år gamle Heim nest øverst på sin liste over ettersøkte krigsforbrytere fra den andre verdenskrig, mens Adolf Eichmanns nære medarbeider Alois Brunner troner aller øverst.

Senteret hevder at begge de to mennene lever, og mener at den 95 år gamle Brunner skjuler seg i Syria.

Klarsfeld er uenig og tror at begge for lengst er døde av naturlige årsaker. (©NTB)