- På høy tid med en palestinsk stat

Det er på høy tid at en selvstendig palestinsk stat blir dannet, mener USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

- På høy tid med en palestinsk stat
- På høy tid med en palestinsk stat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vil ha palestinsk stat
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og palestinernes president Mahmoud Abbas møtte hverandre i Ramallah på Vestbredden mandag. Ifølge Rice vil USA jobbe hardt for å få en løsning på konflikten i Midtøsten. Foto: REUTERS/Loay Abu Haykel/SCANPIX

Rice uttalte seg etter å ha møtt palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah mandag. Rice understreket også at konflikten i Midtøsten har «høyeste prioritet» hos USAs president George W. Bush, og at Bush-administrasjonen jobber intenst for å få en løsning på konflikten.

Rice er på besøk i Midtøsten der hun skal forsøke å samle partene om et felles utgangsdokument foran konferansen som etter planen skal finne sted i Annapolis i Maryland i USA i november.

USA har tatt initiativ til konferansen i et forsøk på å gi nytt liv til fredssamtalene mellom Israel og palestinerne.

– Bedre ting å gjøre

Rice roser både palestinere og israelerne for å ha «gjort sitt ytterste» de siste årene for å få slutt på konflikten.

Den planlagte fredskonferansen mellom partene i Midtøsten-konflikten vil gå som planlagt, ifølge den amerikanske utenriksministeren. Rice understreker at hun regner med at partene kommer til å gjøre framskritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å være helt ærlig så har vi alle bedre ting å gjøre enn å invitere folk til Annapolis for å stille opp til fotografering, sa Rice.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa på samme pressekonferanse at han håper den kommende konferansen vil føre til nye samtaler som vil ende i en fredsavtale.

Abbas la til at han under møtet med Rice hadde bedt amerikanerne om hjelp til å få Israel til å stanse utbredelsen av jødiske bosettinger samt å få israelerne til å stoppe byggingen av det store sikkerhetsgjerdet på Vestbredden.

Mistenkelig

Rices kolonne ble forsinket til Vestbredden da sikkerhetsfolk måtte undersøke et mistenkelig kjøretøy før hun fikk kjøre videre.

Rices kolonne ble omdirigert til en israelsk brannstasjon ved et krysningspunkt inn til Vestbredden, mens sikkerhetstjenestemenn undersøkte det mistenkelige kjøretøyet, opplyser polititalsmann Shmuel Ben-Ruby.

Det hele viste seg å være falsk alarm, og etter rundt 15 minutter kunne utenriksministeren og hennes følge kjøre videre. (©NTB)