Drapsdømt kvinne krever millionerstatning

Drapsdømt kvinne krever millionerstatning
Drapsdømt kvinne krever millionerstatning

En 31 år gammel kvinne krever mer enn fem millioner kroner i erstatning fra Smøla kommune på Nordmøre, fordi barnevernet ikke grep inn mot omsorgssvikt i barndommen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen er tidligere dømt til forvaring i 11 år for å ha kvalt en seks år gammel gutt på Smøla i 2000. Hun er nå i sluttfasen av soningstiden ved Bredtveit kvinnefengsel.

– Et helvete

Hun har stevnet Smøla kommune for ikke å ha grepet inn overfor forhold i oppveksten hennes som hun opplevde som et helvete.

Advokat Emil Tømmerdal Nordby, som representerer kvinnen, fremsatte et krav på inntil 5 millioner kroner i inntektstap samt ménerstatning og oppreisning etter rettens skjønn, da saken startet for Nordmøre tingrett i Kristiansund mandag. I tillegg ba han om at klientens saksomkostninger ble dekket. Saksforberedelsene er dekket gjennom ordningen med fri rettshjelp.

Advokat Tore Skåltveit, som er Smøla kommunes faste advokat, avviste kravet fullstendig i sitt innledningsforedrag i retten.

– Vi kan ikke se at det finnes grunnlag for et slikt krav, sier Skåltveit til NTB.

Slått og mobbet

Den noe spesielle erstatningssaken startet for Nordmøre tingrett i Kristiansund mandag. Det er avsatt ni dager til forhandlingene i retten og det var opprinnelig innstevnet 40 vitner. Flere av vitnene, blant dem en del politifolk, har trukket seg, slik at det nå gjenstår til sammen 30 vitner.

Advokat Emil Tømmerdal Nordby sier til NTB at flere av vitnene har trukket seg fordi denne erstatningssaken feilaktig er blitt koblet opp mot drapssaken i 2000.

– Dette handler om kvinnens barndom fra hun var seks til hun var 15 år gammel, sier Tømmerdal Nordby. Ifølge advokaten hadde kvinnen en tøff og tragisk oppvekst, preget av vold, trusler og mobbing. Hun skal også ha blitt utsatt for seksuelle overgrep fra hun var ganske liten til hun var 18 år gammel.

Grep ikke inn

Ifølge Tømmerdal Nordby visste kommunen om mye av det som skjedde i hjemmet der kvinnen vokste opp, og i skolesituasjonen hennes, men unnlot å gripe inn. Han refererte til en lang rekke brev fra skolepsykologer, som kom med bekymringsmeldinger.

Kvinnen har selv forklart at hun ble slått daglig i hjemmet på Smøla.

– Selv om de direkte skadevolderne var hennes egen mor, mobbere i nærmiljøet og seksuelle overgripere, har kommunen handlingsplikt etter barnevernloven, men foretok seg ikke annet enn å gjøre tiltak i skolesituasjonen inntil hun var 15 år gammel.

Kvinnen tente på søppeldunker, dyttet en gutt på sjøen og gjorde innbrudd før det tragiske drapet i 2000, som oppskaket hele Norge.

– Hun var stadig i konflikt med loven, men har ikke et kriminelt sinnelag. Hun begår lovbrudd for å påkalle oppmerksomhet, står det i en av mange ekspertuttalelser om henne.

– Ikke grunnlag

Smøla kommunes advokat, Tore Skåltveit avviste i retten grunnlaget for hele erstatningskravet, også fordi han mener saken er foreldet.

– I utgangspunktet er dette et erstatningssøksmål basert på tjenesteforsømmelse i kommunen. Vi vil føre en rekke vitner som forteller en annen historie. Det finnes ikke dokumentasjon for omsorgssvikt, sier Skåltveit til NTB.

Han viser til at den første bekymringsmeldingen kom til kommunen i 1988. Tidligere gikk det på forhold knyttet til kvinnens skolegang og til seksuelle overgrep, der skolen og politiet var koblet inn.

Skåltveit avviser også alle økonomiske krav. Noe inntektstap er det ikke snakk om. Kvinnen har hatt 100 prosent uføretrygd siden 14. mars 2000. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Personvernpolicy