- Blodprøve avslører Alzheimers-risiko

- Blodprøve avslører Alzheimers-risiko
- Blodprøve avslører Alzheimers-risiko

En nyutviklet blodprøve kan påvise risiko for Alzheimers opptil seks år før symptomene inntreffer, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske forskere kan blodprøven med 90 prosent nøyaktighet både påvise Alzheimers i de som allerede er syke, og avsløre hvem som har risiko for å utvikle sykdommen.

Per i dag kan en helt sikker Alzheimers-diagnose ikke stilles før etter døden, ved undersøkelse av hjernevevet i mikroskop. Leger gir derfor diagnosen ved å skille symptomene fra andre diagnoser, som for eksempel depresjon, hjernesvulst eller forvirring på grunn av medikamenter.

Rammer mange

Alzheimers sykdom er den største årsaken til demens i vestlige land. I Norge er mellom 35.000 og 40.000 mennesker rammet. Sykdommen er knyttet til opphopning av proteinet beta amyloid, som klumper seg sammen og danner farlig plakk på hjernen.

Den ferske studien viser en sammenheng mellom forandringer i hjernen, og forandringer i hvordan celler kommuniserer med hverandre.

Blodprøven virker ved at den identifiserer visse proteiner i blodet som cellene bruker til å kommunisere med hverandre.

- Akkurat som psykiatere kan trekke konklusjoner ved å lytte til det pasienten sier, kan man ved å «lytte» til forskjellige proteiner finne ut om noe er feil i cellene, forklarer forsker Tony Wyss-Coray, som ledet studien, ifølge BBC.

Proteiner avslører risiko

Forskerne ved Stanford University målte nivået av 120 forskjellige proteiner i blodet for å se om disse kunne avsløre noe om sykdommen. De så store forskjeller på nivået av visse proteiner når de sammenlignet blod fra personer med Alzheimers og blod fra friske personer.

Deretter sammenlignet de blodprøver fra 129 personer med alt fra mild mental svekkelse til alvorlige tilfeller av Alzheimers. Ved hjelp av disse sammenligningene klarte forskerne å identifisere 18 proteiner som viste seg å kunne knyttes til sykdommen.

Mønstrene de fant brukte de til å vurdere 92 pasienter som allerede hadde fått påvist Alzheimers - og diagnosen stemte i ni av ti tilfeller.

Metoden ble så brukt til å analysere blodprøver som hadde blitt tatt fra pasienter med milde mentale svekkelser to til seks år tidligere. Disse ble fulgt opp for å se om det hadde utviklet seg til noe mer alvorlig, og blodprøven viste seg å være like nøyaktig her.

Planlegger prototype

Forskerne legger vekt på at videre forsking er nødvendig for å bekrefte resultatene fra denne studien, men det amerikanske selskapet Satoris planlegger allerede å utvikle en prototype som kan brukes i forskningslaboratorier.

Britiske eksperter mener blodprøven vil kunne være viktig for arbeidet med å utvikle en behandling som kan hindre eller bremse utvikling av sykdommen.

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Kilder: BBC og Lommelegen.no

Les også:

Hjernetrim mot Alzheimers

Vaksineplaster mot Alzheimers

Stress kan føre til Alzheimers

Einsemd kan føre til demens

Personvernpolicy